Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Νηστίσιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Νηστίσιμα ντολμαδάκια γιαλαντζίΗ συνταγή για το νόστιμο μεζέ

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τα αμπελόφυλλα

2 ½ φλιτζανιού του τσαγιού βραστό νερό
½ κιλό φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι του...
τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
6-7 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
½ φλιτζανιού του τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι (προαιρετικά)
¼ φλιτζανιού του τσαγιού μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα αμπελόφυλλα

Εάν τα κληματόφυλλα είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά πριν τα μαγειρέψουμε.

Για τη γέμιση

Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Για τη συναρμολόγηση

Στρώνουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα-ένα από τα υπόλοιπα και βάζουμε στο κέντρο τους ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, χωρίς να τα σφίξουμε πολύ.

Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2 ή 3 στρώσεις, το ένα πλάι στο άλλο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τοποθετούμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το βραστό νερό και το χυμό του λεμονιού.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι για περίπου 30 λεπτά και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο.

Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πηγή: sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου