Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο – Ανεργία, μειώσεις μισθών και νέοι φόροι


- Πρόβλεψη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης
- Απαίτηση για νέες μειώσεις μισθών και αυξήσεις φορολογίας
- Υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση;


Αρνητικό πρόσημο έχει μπει σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί στο 18%, οι μισθοί μειώθηκαν ήδη 9% (καθαρά έσοδα), το ΑΕΠ 6,6%, το μόνο θετικό πρόσημο έχει κι αυτό... αρνητικό χαρακτήρα αφού πρόκειται για την αύξηση της ανεργίας στο 12,5% τουλάχιστον.

Την ώρα που η οικονομία παραπαίει κατ' επιταγή της τρόικας, αυτή μας ζητά και νέους φόρους, περίπου 12 δισ. υποσχέθηκε η Κυβέρνηση επιπλέον τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα μας ζητούν να ξεπουλήσουμε τα λεγόμενα “ασημικά” την περιουσία του κράτους. Κινήσεις που οδηγούν το Κράτος και τον κάθε πολίτη καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην αδυναμία. Την πλήρη εξάρτηση.

Ήδη η αγορά έχει παγώσει από τη μείωση των αποδοχών των περίπου 1.000.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα ως λύση βλέπουν τη μείωση έως 15% των μισθών άλλων 5.000.000 που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Περαιτέρω μείωση δηλαδή στα εισοδήματα των πολιτών.

Μείωση αποδοχών την ώρα που από τα γρανάζια της οικονομίας λείπουν τα έσοδα 100.000 ατόμων οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους.

Ακόμη ένα θετικό πρόσημο, αυτό που δείχνει τη μείωση των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, δυστυχώς δείχνει τη δραματική μείωση του τζίρου. Μείωση της κίνησης της αγοράς σημαίνει και μείωση των εσόδων του κράτους.

Παράλληλα για να απαλλαγεί από τα βάρη το δημόσιο προτείνεται η πώληση επιχειρήσεων με μεγάλα ελλείμματα, επιχειρήσεων τις οποίες διαχειρίζεται το κράτος και εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως απέτυχε παταγωδώς.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος ζητά σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω σαρωτικών όπως τις χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεων.

Ήδη όμως η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι αδυνατεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο, κατ' επιταγή των δανειστών ακολουθούνται μέτρα που οδηγούν όπως έχει αποδειχθεί από τα “πειράματα” σε άλλες χώρες σε φαύλο κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου