Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Πωλητήριο βάζει η τρόικα στην Ελλάδα - Προς πώληση εισηγμένες ΔΕΚΟ, λιμάνια, τράπεζες για το θηριώδες ποσό των 50 δισ ευρώ

- Η τρόικα ανακοίνωσε ότι πουλάει ελληνικά ακίνητα και εταιρείες και όχι η ελληνική κυβέρνηση
-Οι ελεγκτές της τρόικας ''άναψαν'' το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δις ευρώ
- Διαπιστώνουν τεράστιες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις
- Νέα ενίσχυση με 30 δις ευρώ στις τράπεζες που συνολικά ενισχύθηκαν όσο οι Ιρλανδικές τράπεζες


Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και... Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Αυτό που πάγωσε τους πάντες είναι ότι η τρόικα ανακοίνωσε ότι πωλούνται ελληνικά ακίνητα και εταιρείες και όχι η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα είχαν βγάλει και το κοστολόγιο το οποίο είναι το τεράστιο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι ένα υπέρογκο ποσό εάν αναλογιστεί κανείς ότι εάν πουληθεί το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου, τότε τα χρήματα είναι 300 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι για να εξασφαλιστούν τα 50 δισ θα πωληθούν πολλά.

Όπως όλες οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τα λιμάνια, τράπεζες όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ένας τεράστιος όγκος κρατικών ακινήτων.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ Ντερούζ, θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Εντυπωσιακό είναι πως σε μία πτωτική κατά κύριο λόγο συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, εκτοξεύτηκαν οι μετοχές 2 τραπεζών που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώτες στη λίστα για ιδιωτικοποίηση.Η Αγροτική Τράπεζα βρέθηκε με άνοδο 14,47% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με άνοδο 10,86%.Μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας είναι και άλλα κρατικά ''χαρτιά'' όπως οι εταιρείες Ύδρευσης, η ΔΕΗ και ο ΟΛΘ.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι πως ανοίγει ο δρόμος για την πώληση και άλλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών που ανήκουν στο Δημόσιο αλλά και ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως ''φιλέτα'' για να μειωθεί το χρέος.

Με 30 δις ευρώ θα ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες με εγγυήσεις από το Δημόσιο όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας με κύριο στόχο την άντληση ρευστότητας ώστε να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Με την νέα αυτή ενίσχυση οι ελληνικές τράπεζες φτάνουν να λαμβάνουν συνολικά σχεδόν 80 δις ευρώ, όσα σχεδόν και οι Ιρλανδικές και για αυτό το λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος τις ζήτησε να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους από άλλες πηγές πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όμως παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Στη συνολική αξιολόγηση της τρόικας αναφέρεται πρόοδος στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος παρά τις καθυστερήσεις.

Ομως επαναλάμβαναν διαρκώς πως πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

''Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων'' ήταν τα λόγια του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας δεν ανέφερε τίποτα για μισθούς και συντάξεις ενώ για τις εργασιακές σχέσεις ανέφεραν πως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου