- 110 σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική
- Κανείς από όσους έχασαν τη ζωή τους δεν είχε εμβολιαστεί
- Αναμένεται κορύφωση του φαινομένου μέχρι τέλος του μήνα
- Περισσότερα από τα μισά εμβόλια βρίσκονται ακόμα στα ράφια
Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων με νέα γρίπη καταγράφηκε από το Σάββατο μέχρι σήμερα, καθώς... 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων στα 62, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 110 άτομα. Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.
Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, συνολικά 208 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων όσων απεβίωσαν) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες. Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και οι άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα - αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.
«Άμεσα να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου» προτείνουν οι ειδικοί.
Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, από την ανάλυση έως τώρα μεταξύ των νοσούντων και των νεκρών προκύπτουν:
1. Οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά υπάρχουν και υγιείς καθώς η γρίπη Η1Ν1 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία
2. Τα άτομα αυτά δεν πήραν έγκαιρα θεραπεία και γι’ αυτό τονίζουμε πως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να λαμβάνουν αντιϊκή θεραπεία συμβουλευόμενοι τον γιατρό τους και να μην περιμένουν εργαστηριακή βεβαίωση ότι πάσχουν από γρίπη Η1Ν1. Επίσης, οι υγιείς όταν νοσήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα που επιμένουν πάνω από δύο 24 θα πρέπει να λάβουν κατάλληλη θεραπεία.
3. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων συνιστάται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί γρίπη με το στέλεχος τύπου Β’ προς το τέλος της επιδημίας με το στέλεχος Η1Ν1.
«Εάν τα άτομα που πέθαναν είχαν κάνει το εμβόλιο, η εξέλιξη της υγείας τους θα ήταν διαφορετική», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Επισημαίνει, πάντως, ότι «το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα. Στα νεαρής ηλικίας άτομα και στους υγιείς ανθρώπους η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60% με 80%, ενώ στους ηλικιωμένους το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40% με 50%.
Στα σχολεία σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικά μέτρα, αλλά η τήρηση των προληπτικών μέτρων υγιεινής. Είναι σημαντικό ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί. Η αδιαφορία έχει κάνει κακό φέτος», πρόσθεσε.
Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρέοκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.
Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.
Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ, που βρίσκονται σε οριακό σημείο, υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι μονάδες των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.
Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υψηλός, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει συνολικά 154 θανάτους (Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία).
Αύξηση των κρουσμάτων και στην Αλβανία
Στα 105 ανέρχονται τα κρούσματα του ιού Η1Ν1 σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αλβανικού υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένας ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Τιράνων.
Επιδημιολόγοι τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον εφοδιασμό όλων των νοσοκομείων της χώρας με τα απαραίτητα εμβόλια, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου