Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για την Καππαδοκία από την Ομηρική Ακαδημία και την ΟΧΣΑ

Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης (δεξιά) βράβευσε τον συγγραφέα του βιβλίου για την Καππαδοκία Βασίλη Κέκη 

Κατάμεστη η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Καππαδοκία προσκύνημα από γης και ουρανό» την οποία έκαναν η EUROCLASSICA-Ομηρική Ακαδημία και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Συνεργάστηκαν οι, Σύλλογοι, ...Φίλων Εθνών, Φίλοι του Χιώτικου χωριού και Φίλων του Δρομοκαϊ

τείου.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Παν. Κέκης, συγγραφέας του βιβλίου.
Στην έκδοση αυτή του βιβλίου συνέβαλαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), ο οποίος έγραψε το κείμενο για την Χριστιανική Καππαδοκία, αλλά και άλλοι επιστήμονες με την εμπειρία τους, από επανειλημμένες επισκέψεις τους στην περιοχή της Καππαδοκίας.
Εκτός του συγγραφέα μίλησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Γιώργος Μεταλληνός, και οι, δρ. Αθανάσιος Γιαλούρης διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείου Ελπίς, δρ. Ιωάννα Κονδύλη Λέκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλόλογος Ελένη Κόντου. Τον όλο συντονισμό είχε η διδάκτωρ Φιλολογίας-Ιστορίας Μαρία Ελευθερία Γιατράκου, η οποία στο τέλος της εκδήλωσης, δέχθηκε τα συγχαρητήρια απ’ όλους τους παριστάμενους για μια ακόμη άψογη διοργάνωση.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων από τη μουσικοχορευτική ομάδα της πνευματικής κίνησης Βορείων Προαστίων Αττικής.

Χαρακτηριστικά για το βιβλίο ήταν τα παρακάτω λόγια της κ. Κοντού:
«Δεν είναι ένας απλώς τουριστικός οδηγός της Καππαδοκίας. Όσο το διαβάζεις, τόσο μεγαλώνει η επιθυμία σου να επισκεφθείς την Καππαδοκία. Και όταν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα, έχεις την εντύπωση, ότι και εσύ μετείχες στην παρέα που την επισκέφθηκε».


Χαιρετισμός προέδρου ΟΧΣΑ Αργύρη Κοκκινάκη

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και ενθουσιασμό την αποψινή ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου, που επιμελήθηκε και συνέγραψε σ’ αυτό, μαζί με άλλους διακεκριμένους επιστήμονες, ο έγκριτος καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Βασίλης Κέκης.
Ο λόγος που η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής συνεργάστηκε στη παρουσίαση της σημερινής εκδήλωσης, που τιμά το ανθρώπινο πνεύμα, την ιστορία και τον πολιτισμό, και πάνω απ’ όλα την αδιάβλητη Ορθοδοξία, που μας παρέδωσαν οι Καππαδόκες πατέρες είναι διότι:
Πρώτον, η Χίος, το νησί, το πρώτο στ’ άρμενα, στη γνώση και τα γράμματα, καλλιέργησε στη ροή του χρόνου, θαυμαστή παιδεία στοιχώντας στην προτροπή των τριών ιεραρχών για παιδεία.
Δεύτερον, η βυζαντινή τέχνη της Καππαδοκίας και ιδιαιτέρως οι σπάνιες αγιογραφήσεις στους ναούς και τα βραχομοναστήρια της, παρατηρούνται κατά αναλογία, σε βυζαντινά μνημεία και ναούς της Χίου.
Είναι εμφανής η επίδραση της βυζαντινής Καππαδοκιστικής τέχνης στους ναούς και τα μνημεία της Χίου.
Καππαδοκία και Χίος έχουν τα πνευματικά και πολιτιστικά τους, ανάλογα. Σ’ αυτούς τους δύο τόπους, έλαμψε η παιδεία και ο πολιτισμός και κατέστησαν κέντρα και φωτεινές εστίες των δύο παραπάνω.
Τρίτος και κυριότερος λόγος, το ότι η Χίος ανήκει στην Ιωνία, όπου και η Καππαδοκία και μόρφωσε Ιωνικό τρόπο ζωής.
Θα ευχόμουν Χίος και Καππαδοκία να διατηρήσουν το φως της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, εις τους αιώνες».

Τιμήθηκαν, ο συγγραφέας Βασίλης Κέκης, από τον πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρη Κοκκινάκη και ο Τάκης Βουλγαρίδης, εκδότης του βιβλίου, από την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Δρομοκαϊτείου Νίκη Σκαρβέλη.

Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στην εκδήλωση διακρίναμε τους: Δημήτρη Λινό, Παναγιώτη Βαρλά, καπετάν Κώστα Φράγκο, τον πανεπιστημιακό καθηγητή Κώστα Δελασούδα, οι πρόεδροι των Χιακών Συλλόγων, Πολυξένη Θεοδωράκη (Νέννητα), Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου (Πυργούσων), Χρήστος Φωτεινός (Βίκι), Νίκος Ρυμικής (Λεπτόποδα), Μαρία Σούτη (Κοινή), αλλά και ο Ισίδωρος Πρώιος μέλος του ΔΣ του Δρομοκαϊτείου, μέλη συλλόγων, Δέσποινα Παγιαζίτη-Μετεκίδη (Βροντάδος), πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς και πολλά μέλη άλλων Χιακών Συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου