Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Το πόρισμα της Ν.Δ. για τη Siemens - Ευθύνες στον Κ. Σημίτη και 7 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο της Siemens δόθηκε στη δημοσιότητα όπου φαίνεται πως στο τελικό κείμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και σε επτά πρώην "πράσινους" υπουργούς αλλά και σε έναν νυν υπουργό.
Για τον Κώστα Σημίτη η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει ευθύνες για την υπόθεση του...
C4i και την ανάθεση στην εταιρεία SAIC. Όπως αναφέρουν στο πόρισμα τον Ιούιο του 2002 υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη αποφασίστηκε ο διαγωνισμός να γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από περιορισμένο κατάλογο εταιρειών, να περιλαμβάνεται στον ίδιο διαγωνισμό το ΤΕΤΡΑ. Έτσι σύμφωνα με το κείμενο η εταιρεία SAIC υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με τη Siemens επειδή μπήκε το ΤΕΤΡΑ στο σύστημα και έτσι με αυτό τον τρόπο σημειώνεται πως έβαλαν την γερμανική εταιρεία στο έργο με αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος από τα 50 εκατομμύρια ευρώ στα 211 εκατομμύρια και ενώ το ΥΠΕΘΑ είχε δικό του παρόμοιο σύστημα.

Επίσης, καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Σημίτη για τη μη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των μεγάλων προμηθειών του δημοσίων, απόφαση που όπως αναφέρουν οδήγησε σε παραίτηση τον τότε υπουργό Μεταφορών, κ. Καστανίδη, ο οποίος είχε δηλώσει τότε πως "ορισμένοι αντιλαμβάνοπνται την παρουσία μου στο υπουργείο ως εμπόδιο στην άσκηση των παιγνίων τους". Μετά την παραίτηση του κ. Καστανίδη, τη θέση του πήρε ο έμπιστος του κ. Σημίτη, ο κ. Μαντέλης.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τη στενή σχέση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη έχει ομολογήσει ότι το ποσό του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων πάρθηκε από τη Siemens και δόθηκε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει ευθύνες στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως αναφέρει αποφάσισε να χαρακτηριστεί το έργο του C4i ως ειδικό εξοπλιστικό, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο και να ανοιχτούν οι δυνατότητες χρηματισμού και διαφθοράς υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ

Ευθύνες καταλογίζουν και στον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Τάξης για τον οποίο αναφέρουν πως αποφάσισε την ανάγκη προμήθειας του C4i και ζητούν να διερευνηθεί ενδεχόμενη ευθύνη του.,

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει ευθύνες στον πρώην υπουργό αναφέροντας πως "στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ και μαζί με του κ.κ.. Βερελή και Χριστοδουλάκη καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους εξέθεσαν το Ελληνικό Δημόσιο σε κίνδυνο σπουδαίας ζημίας υπογράφοντας την από 31.5.2002 επιστολή τος προς την ΕΝΑΕ… Ελέγχεται η συμμετοχή του… στο να μην εισπραχθούν οι ποινικές ρήτρες από την ανώμαλη εξέλιξη των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ με υπαιτιότητα της Siemens… οι ενδεχόμενες ευθύνες του για την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΕ στο ποσό 253 εκατομμύρια ευρώ…

Επίσης καταλογίζουν ευθύνες για την υπόθεση Patriot-ΕΡΜΗΣ. Στο τελικό κείμενο αναφέρεται πως υπάρχουν εμβάσματα σε συνεργάτες του όπως 500.000 ευρώ στον Αντώνιο Καντά ως επίσης 5.000.000 στον Παύλο Νικολαΐδη, προσωπικό φίλο του κ. Τσοχατζόπουλου. Επίσης αναφέρουν πως υπάρχουν κατά τον κ. Γκρόζο εμβάσματα 6,7 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας ΤΟΡΚΑΣΟ.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Οι ευθύνες αφορούν στην υπόθεση του ΟΤΕ και τα 450.000 γερμανικά μάρκα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του πρώην υπουργού

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Καταλογίζουν ευθύνες για τον ΟΣΕ και ζητούν περαιτέρω διερεύνηση αν με πράξεις και παραλείψεις του συνετέλεσε στο να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Siemens και του ΟΣΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία ζητά να ερευνηθεί αν ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ πήρε μέρος στη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν στις προγραμματικές ή εκτελεστικές συμφωνίες από τις οποίες προέκυψε ζημιά του ΟΤΕ και των κρατικών ταμείων. Επίσης ζητά να ερευνηθεί ενεχόμενη ευθύνη από το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει εγερθεί αγωγή κατά της Siemens.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

Η Νέα Δημοκρατία ζητά να ερευνηθεί αν και μέχρι ποιού βαθμού συνετέλεσε μαζί με τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Χριστοδουλάκη στην πρόκληση ζημιών κατά του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση της διοίκησης και διαχείρισης της υπόθεσης μεταβίβασης των ελληνικών ναυπηγείων στην HDW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου