Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα ντύθηκε και πάλι στα λευκά - Δείτε που χρειάζονται αλυσίδες και την αναλυτική πρόγνωση του καιρού


Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης που πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Αλυσίδες απαιτούνται σ’ όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται λόγω των συνθηκών παγετού...στο νομό Κοζάνης από το 12ο έως το 24ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Αντίθετα, η κίνηση των οχημάτων στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας διεξάγεται χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Σφοδρή χιονόπτωση είχαμε νωρίτερα στη δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Από τη Μακρακώμη και πάνω χιόνιζε, ενώ από τον Τυμφρηστό και μετά χρειάζονται αλυσίδες. Στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Χιονόπτωση είχαμε και στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού από το 6ο χλμ. και μετά, όπου προς το παρόν δεν χρειάζονται αλυσίδες, αλλά οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές της Αχαΐας ενώ το κρύο στην Πάτρα είναι "τσουχτερό". Σε αρκετά σημεία της Αχαίας η χρήση αντιολησθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη, ενώ η χιονόπτωση, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων στην Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, καθώς στο Κομπηγάδι ο δρόμος είναι κλειστός.

Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την κίνησή τους, στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, οι οποίες επικρατούν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, κατά τα τελευταία 5 χλμ. του δρόμου από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" στο όρος Βέρμιο, από την πόλη της Νάουσας.

Από νωρίς το πρωί χιονίζει στις περισσότερες ορεινές περιοχές του νομού Ηλείας. Στην πόλη της Ανδρίτσαινας παρατηρείται ελαφρά χιονόστρωση, ενώ λόγω της υψηλής υγρασίας το χιόνι είναι υγρό και δεν δημιουργεί προβλήματα.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται, από νωρίς το πρωί, στα ορεινά του νομού Χαλκιδικής, χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Χιόνι πέφτει, επίσης, και στο νομό του Έβρου, από τη Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα.

Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν στους οδηγούς να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου υπάρχει παγετός.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βροχή ή χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία:
Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι έως πέντε βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Τοπικές νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βελτίωση το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη:
Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου τις πρωϊνές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά από το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ηπειρο η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:
Σποραδικές βροχές ή χιονόνερο στα ορεινά. Χιόνια σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Ο καιρός αύριο

Τοπικές νεφώσεις στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπει για αύριο Τετάρτη η ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις στα δυτικά πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου