Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο Κωστής Μουσουρούλης κατέθεσε ερώτηση για τη ναυτική εκπαίδευση και ειδικότερα για τη λειτουργία των Ακαδημιών και των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού

Ερώτηση για τη ναυτική εκπαίδευση και ειδικότερα για τη λειτουργία των Ακαδημιών και των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ & ΚΕΣΕΝ) κατέθεσε χθες Τρίτη 2 Αυγούστου, ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης.

Στην ερώτησή του επισημαίνει τα...
προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στις ΑΕΝ και στα ΚΕΣΕΝ η διαρκής μεταφορά της αρμοδιότητας για τη ναυτική εκπαίδευση από υπουργείο σε υπουργείο, ο κατακερματισμός του Λιμενικού Σώματος, το οποίο στελεχώνει τις σχολές, η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Ο Κωστής Μουσουρούλης ζητά να ενημερωθεί για την προβλεπόμενη οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνει την κάθε ΑΕΝ, την επάρκεια σε μόνιμο προσωπικό και ειδικότερα για Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α’ τάξης, καθώς και το ύψος της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.

Τέλος, θέτει προς τους αρμόδιους Υπουργούς θέμα συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και ζητά να διευκρινιστεί αν υπάρχει πρόθεση χωρικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΝ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: - Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) παρέχουν εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, θεωρητική και πρακτική, για πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού. Οι απόφοιτοι των σχολών λαμβάνουν τίτλο σπουδών της τρίτης βαθμίδας εκπαίδευσης και αποδεικτικό ναυτικής ταυτότητας (δίπλωμα) Γ΄ τάξης Πλοιάρχου ή Μηχανικού. Ο Ν.2638/98 , αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα και την ιδιομορφία του αντικειμένου της ναυτικής εκπαίδευσης, προβλέπει την εμπλοκή στελεχών του Λιμενικού Σώματος στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία των σχολών.

Η παράλογη απόφαση διάλυσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι συνεχείς αλλαγές των Υπουργείων που είχαν ως αρμοδιότητα την ναυτική εκπαίδευση (Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) και ο απαράδεκτος κατακερματισμός του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, του Λιμενικού Σώματος, επηρέασε σημαντικά και τη λειτουργία των ΑΕΝ και των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Αρκετές από τις ΑΕΝ λειτουργούν σήμερα, με ένστολο προσωπικό στο 1/3 της προβλεπόμενης δύναμης, υπάρχουν πολλές αιτήσεις αποστρατείας, ενώ έχουν καταγραφεί και αδικαιολόγητες μεταθέσεις. Επιπλέον, παρατηρούνται έντονες προστριβές μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εποπτεύει τη Διεύθυνση Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και των Υπουργείων που έχουν την αρμοδιότητα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, οι οποίες και αντανακλούν στην μη ορθή λειτουργία των ΑΕΝ.

Περαιτέρω, η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ειδικά Πλοιάρχων και Μηχανικών Α’ τάξης, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των σχολών.

Δεδομένης της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται για στελέχη στον τομέα της ναυτιλίας και της σημασίας που αποδεδειγμένα έχει η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία για την Εθνική Οικονομία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποια είναι η προβλεπόμενη οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος που θα έπρεπε να στελεχώνει την κάθε ΑΕΝ; Ποια είναι η δύναμη του ΛΣ που πραγματικά υπηρετεί σε κάθε μία από τις ΑΕΝ; Παρακαλώ να κατατεθεί σχετικός πίνακας.

2. Ποια είναι η χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης για τα έτη 2010 και 2011; Για πόσο διάστημα επαρκεί αυτή, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας, σίτισης και γενικότερα λειτουργίας των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ;

3. Έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για τυχόν μη ικανοποίηση αιτήσεων για συμμετοχή στα ΚΕΣΕΝ, λόγω ελλείψεων προσωπικού;

4. Έχει προβλεφθεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα Πλοιάρχων και Μηχανικών Α’ τάξης για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διδασκαλίας στις ΑΕΝ και στα ΚΕΣΕΝ; Υφίσταται σχεδιασμός για τη χρησιμοποίηση προσωπικού του Λιμενικού Σώματος για τη διδασκαλία σχετικών με την ειδικότητά του μαθημάτων στις ΑΕΝ;

5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης; Εξακολουθούν να ισχύουν οι εξαγγελίες του πρώην Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, στην οποία συμπεριλάμβανε και χωρική αναδιάρθρωση ΑΕΝ;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Νομού Χίου
Αθήνα, 2.8.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου