Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απομάκρυνση του διοικητή του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου πήρε ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης


Έστειλε επιστολή στους υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και Υποδομών, Μεταφορών και  Επικοινωνιών Γιάννη Ραγκούση

Επιστολή στους υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιάννη Ραγκούση, έστειλε ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης με αφορμή την απομάκρυνση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χίου Ελ. Παπαϊωάννου.

Σ' αυτήν αναφέρεται στα γεγονότα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι...
υπάρχουν σκιές στο έργο κατασκευής της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για έργα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και είναι καίριας σημασίας για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ευρύτερα στο Βόρειο Αιγαίο. Αναλυτικά η επιστολή του προς τους δύο υπουργούς έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για την αντικατάσταση του Διοικητή του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου Ελ. Παπαϊωάννου, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής:

-Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ιδίου, ο απερχόμενος Διοικητής ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του μέσω διαδικτύου, γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την τεράστια απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και των κυβερνητικών διακηρύξεων περί διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Περαιτέρω, η απόφαση αυτή προκαλεί εντύπωση εφόσον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η πορεία του Γ.Ν. Χίου εμφανιζόταν ως επιτυχημένη.

-Όπως επίσης γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη το έργο «Κατασκευή Νέου Κτιρίου – Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης υποδομής και προμήθεια εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Χίου –Σκυλίτσειο».

-Για το θέμα αυτό, έχω επανειλημμένα ασκήσει Κοινοβουλευτικό Έλεγχο με Ερωτήσεις, ορισμένες εκ των οποίων απαντήθηκαν μερικώς, ενώ άλλες καθόλου. Με την πλέον πρόσφατη Ερώτησή μου[3], στις 5 Αυγούστου 2011, ζήτησα εκ νέου να πληροφορηθώ την κατάσταση, αναφορικά με την επικείμενη ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του έργου (προβλεπόμενη για τις 30.6.2011 σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 7629-280/10.12.2010 Ερώτησή μου), την τήρηση ή μη του σχεδιασμού των φάσεων και του χρονοδιαγράμματος εργασιών, το ύψος του κόστους μεταφοράς των λειτουργιών από τις παλαιές στις νέες εγκαταστάσεις και τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς και την πραγματοποίηση ή μη της προσωρινής παραλαβής.

Ενόσω απάντηση στην Ερώτηση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ο απερχόμενος Διοικητής εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «Ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα, ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο». Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι προφανή και μπορούν να οδηγήσουν αβίαστα σε συμπεράσματα που κάθε άλλο σχετίζονται με την αποδοτικότητα της προηγούμενης διοίκησης.

Επιπλέον, η αναφορά του πρώην Διοικητή πως «είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις, ακόμα και απειλές» αποτελεί σοβαρή καταγγελία και υποδηλώνει πως, μάλλον, ορισμένοι επιμένουν να λειτουργούν με τον τρόπο που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό τέλμα και δεν επιθυμούν να απεγκλωβιστεί το πολιτικό σύστημα από πρακτικές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη -μέχρι στιγμής- μη ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, έχουν προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στη Χιακή κοινωνία και, ενδεχομένως, να αποτελέσουν αντικείμενο αυτεπάγγελτης εξέτασης από τις εισαγγελικές αρχές, εφόσον αρμόζει.

Είναι προφανές ότι λόγοι πολιτικής και ηθικής τάξης επιβάλλουν την άμεση δημόσια τοποθέτησή σας και, όπου απαιτείται, τη διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν από τις καταγγελθείσες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά κι από τη συσχέτιση της αποπομπής του Διοικητή με τα έργα υποδομής του Νοσοκομείου.

Πιστεύω ότι συμφωνείτε πως τέτοιες σκιές είναι ανεπίτρεπτο να περιβάλλουν έργα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και είναι καίριας σημασίας για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ευρύτερα στο Βόρειο Αιγαίο.

Με τιμή,

Κωστής Μουσουρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου