Κλεισμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου θεωρείται το deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, με αντικείμενο τη συνένωση των δυο τραπεζών και σημαντική αύξηση κεφαλαίου, με μετρητά, στην οποία έχει ήδη πλέον συμφωνηθεί μεγάλη συμμετοχή του Κατάρ (και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%).
Το deal επιβεβαιώνεται πλέον -ανεπίσημα προς το παρόν- από όλες τις πλευρές, ενώ θετική είναι και...
η αντίδραση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μιας εκ των δυο τραπεζών, τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank EFG, θα συνεδριάσουν το πρωί της Δευτέρας για να επικυρώσουν το deal και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 14:00 της ίδιας μέρας, στο ξενοδοχείο Hilton. Σύμβουλοι των δυο τραπεζών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η Goldman Sachs και η Barclays.
«Η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένη,» δήλωσε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι το νέο σχήμα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μια από τις μεγαλύτερες 25 τράπεζες στην Ευρώπη.
«Το Κατάρ θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής,» συμπλήρωσε χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι κι ο μεγαλύτερος.
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσοστό του Κατάρ στη νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα ανέλθει σε 15-16%, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το εμιράτο θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (της νέας τράπεζας) με κεφάλαια περίπου 500 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι των υπό συγχώνευση τραπεζών και η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Eurobank και Alpha Bank θα είναι υπέρ των μετόχων της τελευταίας...
Το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν ήθελε να αναφερθεί στο μέγεθος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αν και συνάδελφός του από την άλλη τράπεζα ανέφερε ότι το ύψος θα προσδιορισθεί αφού ληφθούν υπόψη οι συνέργειες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των δυο τραπεζών στο εξωτερικό όπου έχουν κοινή παρουσία, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.τ.λ..
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου θα κινηθεί στην περιοχή του 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της διοικητικής πυραμίδας της νέας τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Κωστόπουλος θα ασκεί καθήκοντα προέδρου ενώ θα υπάρξουν δύο θέσεις διευθύνοντων συμβούλων, τις οποίες θα καλύψουν οι νυν διευθύνοντες σύμβουλοι των Alpha Bank και Eurobank, Δημήτρης Μαντζούνης και Νικόλαος Νανόπουλος, αντίστοιχα.
Πηγές που βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κοντά στις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε καλό κλίμα και το deal σφραγίσθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν υπήρξε τελική θετική απάντηση από την πλευρά του Κατάρ.
Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση της Alpha Bank με την Eurobank θα είναι η μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες και 2000 καταστήματα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη (περισσότερες από 10 χώρες).
Η επιβεβαίωση της συμμετοχής του Κατάρ, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και το «σημείο καμπής» προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση το εγχείρημα, καθώς για να έχει πραγματικό νόημα η κίνηση θα έπρεπε να διασφαλιστεί «ικανή» εισροή φρέσκου χρήματος από μεγάλους επενδυτές.
Η κυβέρνηση είναι ενήμερη και απολύτως θετική απέναντι στην εξέλιξη. Είναι δε προφανές ότι η ευόδωση του εγχειρήματος θα προκαλέσει «καραμπόλες» σε όλο το σύστημα αφού ανατρέπει συσχετισμούς και ισορροπίες ετών.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες είχαν καταγραφεί οι πρώτες πληροφορίες για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο deal συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, αλλά και ότι επρόκειτο να ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.
Τα «κλειδιά» τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνοιξαν το δρόμο στις εξαιρετικά ταχύρυθμες επαφές μεταξύ της Alpha και της Eurobank ήταν τρία.
1) Η κάθετη πτώση των αποτιμήσεων το τελευταίο διάστημα, που εφόσον συνεχιζόταν θα καθιστούσε πλέον απαγορευτική τη διενέργεια των σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που προβλέπεται να απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα εξαιτίας του roll οver στα ομόλογα αλλά και της γενικότερης συγκυρίας που συνεχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις επί των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Ιδιαίτερη πίεση, παρότι το θέμα δεν φαίνεται να έχει κλείσει τελεσίδικα, άσκησαν όμως και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι τυχόν προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί ερμηνεία του υπουργού σε εδάφιο του αναθεωρημένου Μνημονίου- αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητώς), αλλά και οι δηλώσεις του ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σύντομα επάρκεια κεφαλαίων της τάξεως του 10% (ενώ ελπίζεται ότι αυτό θα μπορούσε να αναβληθεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα).
2) Οι συνέργιες που μπορεί να επιτευχθούν εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια. Το «λεπτό» σημείο είναι ότι οι συνέργιες αυτές «προεξοφλούνται» ως παρούσα αξία και λαμβάνονται υπ όψιν στην πρόβλεψη της μελλοντικής κεφαλαιακής επάρκειας, άρα ως ένα σημείο περιορίζουν εξ αρχής της επιπτώσεις από τις απομειώσεις ομολόγων και τις προβλέψεις που υφίστανται οι τραπεζικοί ισολογισμοί.
3) Η ανάγκη προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων (σε αυτή τη συγκυρία μόνο από το εξωτερικό) προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι προφανές ότι ένα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και με συνέργιες που μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες αποκτά σαφώς μεγαλύτερη ελκυστικότητα για στρατηγικούς και μη επενδυτές
Κι ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που αφενός επιτρέπει σημαντικές μειώσεις δαπανών, κι αφετέρου έχει ελαχιστοποιήσει τη διαμάχη των τραπεζών, για μερίδια αγοράς στα δάνεια διότι σε άλλες περιόδους θεωρείτο δεδομενο ότι μια συνένωση μεγάλων τραπεζών θα είχε δυσμενή αποτελέσματα στα δανειακά χαρτοφυλάκια και το άθροισμα του «1+1» δεν θα ήταν «2» αλλά λιγότερο, λόγω εκροής υφιστάμενων πελατών αμφοτέρων των τραπεζών που θα έψαχναν για άλλη «δεύτερη τράπεζα» στις συναλλαγές τους.
Απολύτως θετική η κυβέρνηση
«Ενθουσιώδης» σύμφωνα με πληροφορίες είναι και η υποδοχή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο “deal” καθώς αφορά δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και σημαντική νέα επένδυση από το εξωτερικό (το κρατικό Fund του Κατάρ), οπότε ελπίζεται ότι θα επιδράσει θετικά εντός και εκτός χρηματιστηριακής αγοράς σε μια περίοδο που το κλίμα είχε βαρύνει σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, με επίκεντρο τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα, εφόσον ευοδωθεί τελεσίδικα το εγχείρημα και δεν υπάρξουν νέες πολύ δυσμενείς εξελίξεις, απομακρύνει τον κίνδυνο «κρατικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), βγάζοντας από το τραπέζι τη περίπτωση των δύο τραπεζών.
Και τέλος, μια κίνηση αυτού του είδους είναι πολύ πιθανό ότι θα αποτελέσει έναυσμα για ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα σύντομα.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου