Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει "με διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει `με διαφάνεια και αμεροληψία` τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να χειριστεί με "διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μία εβδομάδα.
"Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη στην ΕΕ) χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (. . .) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να...
αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

"Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς", πρόσθεσε.

Ο Φίλε επανέλαβε ότι "ανησυχεί" για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις. "Χαιρετίζω την απόφαση και ελπίζω ότι θα εκτελεστεί γρήγορα", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου