Πρωταγωνιστής όμως των Χριστουγέννων είναι κάστανα και τα οποία χρησιμοποιούνται στην γέμιση της γαλοπούλας μαζί με τον...
κουκουναρόσπορο όσο και στην παρασκευή διάφορων χριστουγεννιάτικων γλυκών.
Μπορεί να ...λέμε τέρμα τα κάστανα αλλά μη το τηρήστε όσο αφορά την διατροφή σας αφού οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard επί 16 χρόνια σε περίπου 84.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών απέδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
κάστανα τα θρεπτικά
κουκουναρόσπορος ο αφροδιασιακός
Οι σπόροι του κουκουναριού χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ακόμη αφού διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες.
Ωστόσο τις Άγιες αυτές ημέρες έχουν την τιμητική τους ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
αμύγδαλα
καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και βιταμίνη Ε και Κμια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο.
Ενδεικτικό της διατροφικής τους αξίας είναι ότι μία χούφτα καρύδια δίνει τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
σπόρια
Οι ηλιόσποροι αλλά και ο πασατέμπος περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.
φιστίκια Αιγίνης
Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέας δίνονατς έτσι στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.
στραγάλια, ένα πλήρες γεύμα
σταφίδα
Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένα σταφύλια και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Το απόλυτο συνοδευτικό του ποτού είναι το κοκτέλ των ξηρων καρπών και ανάλογα με το είδος τους μπορεί να περιλαμβάνει ψημένα και επικαλυμμένα στραγάλια, φιστίκια, μπιζέλια, κουκιά, καθώς και κράκερ (π.χ. με γεύση γαρίδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου