Πριν από λίγες μέρες, μια άλλη 16χρονη, η ομογενής Σοφία Λαμπροπούλου, αποφάσισε να βοήθησει ουσιαστικά και προχώρησε σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω της ιστοσελίδας...
YouCaring.com με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 25.000 δολαρίων που απαιτείται για την αγορά ενός ειδικού μηχανήματος το οποίο θα επιτρέψει στη Μυρτώ να επικοινωνεί με τους οικείους της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, με τη βοήθεια της Μαρίας Σπυριδοπούλου εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνομερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, που είχε τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, σε μερικά 24ωρα τα λίγες εκατοντάδες δολάρια ξεπέρασαν τα 50.000 δολάρια. Ελληνες από όλο τον κόσμο, και όχι μόνο, ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μικρές κυρίως δωρεές των 10 και των 20 δολαρίων, από το υστέρημά τους, συγκεντρώθηκε το ποσό που δίνει ελπίδα για την εξέλιξη της 16χρονης Μυρτώς. Η ατελείωτη λίστα των δωρητών που ανταποκρίθηκαν στη συγκινητική εκστρατεία της ομογένειας συνέχεια μεγαλώνει.
Μεταξύ πολλών «ανώνυμων» δωρεών κάποιοι στέλνουν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στο νεαρό κορίτσι, που βρίσκεται καθηλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου εδώ και ενάμιση χρόνο.
Τα συγκινητικά μηνύματα και οι δωρεές
«Δεν έχω πολλά λεφτά, είναι το χαρτζιλίκι μου, αλλά προσεύχομαι για σένα», γράφει ο Θεόδωρος που δίνει 20$, ενώ ο Δημήτρης προσφέρει 10$ και αναφέρει: «Τις καλύτερες μου ευχές για ανάρρωση. Ολων οι σκέψεις είναι μαζί σου, Μυρτώ. Συνέχισε να αγωνίζεσαι». «Μυρτώ, η ιστορία σου με άγγιξε. Φόρτσα και κουράγιο», γράφει ο Πάολο, ένας Ιταλός που μπήκε στο φόρουμ των Ελλήνων για να συμπαρασταθεί ηθικά και οικονομικά.
Οι δωρεές θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του χρόνου και, όπως όλα δείχνουν, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα ξεπερνάει κάθε αρχική προσδοκία, προσφέροντας ανακούφιση στους ανθρώπους της Μυρτώς, αφού μπορεί το ελληνικό κράτος να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλειών, όμως η ανάγκη για χρήματα τώρα και στο μέλλον θα είναι μεγάλη.
Μία ουσιαστική φιλία που δημιουργήθηκε στο δωμάτιο του νοσοκομείου
Στα μέσα του Οκτώβρη η 16χρονη Σοφία Λαμπροπούλου έμαθε από τη μητέρα της για την κατάσταση της Μυρτούς που κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς στην Πάρο το καλοκαίρι του 2011 κι έσπευσε να την επισκεφτεί. Στο δωμάτιο του νοσοκομείου Spaulding Rehabilitation ξεκίνησε μία δυνατή σχέση.
«Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να επικοινωνήσει η Μυρτώ με εμάς; Ενα μηχάνημα σαν αυτό που χρησιμοποιεί ο Στίβεν Χόκινγκ θα τη βοηθούσε;», ρωτούσε συνεχώς η Σοφία, που γεννήθηκε και ζει στη Βοστόνη. Οταν πήρε τις απαντήσεις που χρειαζόταν, επικοινώνησε με τη Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και μαζί αποφάσισαν να δώσουν τον δικό τους αγώνα για τη Μυρτώ.
«Εμαθα ότι η συσκευή που θα της επιτρέψει να επικοινωνεί με τους δικούς της ανθρώπους είναι ακριβή και η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει το ποσό των 25.000 δολαρίων. Μάλιστα το είχαν δοκιμάσει ήδη η γιατροί στη Μυρτώ τον περασμένο Αύγουστο, αλλά όταν η μητέρα της έμαθε το κόστος ζήτησε να σταματήσουν γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Σοφία Λαμπροπούλου.
«Μου αρέσει πολύ να μιλάω στη Μυρτώ και ξέρω ότι με καταλαβαίνει. Με παρακολουθεί με τα μάτια. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε. Πίστεψα, λοιπόν, ότι θα μπορέσουμε να μαζέψουμε λεφτά για να αποκτήσει η Μυρτώ το ειδικό μηχάνημα, Tobii Speech Generating Device. Το είπα σε φίλους μου και ξεκινήσαμε τρία, τέσσερα κορίτσια, δημιουργήσαμε το γκρουπ "Friends of Mirto" και η παρέα καθημερινά μεγαλώνει. Τώρα είμαστε 17 παιδιά κυρίως Ελληνες, αλλά δείχνουν ενδιαφέρον και πολλοί Αμερικανοί. Η Ελευθερία, ο Νίκος, ο Κρίστιαν, η Νικολέτα, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για το καλό της Μυρτώς», προσθέτει.
«Πηγαίνουμε μετά το σχολείο να δούμε την καινούργια μας φίλη. Της μιλάμε, της βάφουμε τα νύχια, της φτιάχνουμε κοτσίδες. Την περασμένη εβδομάδα ζωγραφίσαμε τα παράθυρα για να γίνει πιο ωραίο το δωμάτιο. Μας παρακολουθεί συνέχεια με τα μάτια της. Νομίζω ότι της αρέσει περισσότερο από όλα η μουσική. Της βάζουμε μουσική από έναν μικρό υπολογιστή της μητέρας της ή από τα κινητά μας. Θέλω να ξέρει ότι όλοι την αγαπάμε πολύ και ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά», λέει η Σοφία.
Συγκλονιστική η ανταπόκριση
Η δυναμική κινητοποίηση της ομογένειας ξεκίνησε από τη Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Από την πρώτη στιγμή η ομογενής με καταγωγή από την Κατερίνη «συνεργάστηκε» με τη 16χρονη Σοφία και αμέσως ξεκίνησε η καμπάνια.
«Στη Βοστόνη οι Ελληνες είμαστε πολύ δεμένοι. Πάντα βοηθάμε τους συμπατριώτες μας. Αλλωστε η ιστορία της Μυρτώς είναι συγκλονιστική. Οταν συνέβη το τραγικό περιστατικό, ήμουν για διακοπές στην Ελλάδα και είχα σοκαριστεί. Θα μπορούσε να είναι η κόρη μου, η αδελφή μου. Παρ' όλα αυτά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν από την πρώτη στιγμή συγκινητική. Μόλις η Σοφία ζήτησε τη βοήθειά μου, πήγαμε στο συμβούλιο το οποίο ψήφισε ομόφωνα να συνδράμει. Τόσο οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης αλλά και άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων που μαθαίνουν για τη Μυρτώ ενδιαφέρονται και θέλουν να συνεισφέρουν. Υπάρχουν προσφορές από την Αυστραλία, το Μεξικό, την Αγγλία, την Ιταλία και την Κίνα», λέει η Μαρία.
Η πρώτη δωρεά, 100 δολ., έγινε από δύο Ελληνίδες, τη Σοφία και την Ελευθερία, το μικρότερο ποσό που έχει δοθεί είναι τα 2$ και η μεγαλύτερη προσφορά φτάνει τα 1.000$. «Η αγάπη του κόσμου είναι ανεπανάληπτη. Ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Ενας κύριος μου τηλεφώνησε κλαίγοντας και με ρώτησε πώς θα μπορούσε να στείλει μια εικόνα στη Μυρτώ. Οι ανάγκες της είναι μεγάλες και η μητέρα της βρίσκεται δίπλα της μέρα και νύχτα. Η κ. Μαίρη (σ.σ.: η μητέρα της Μυρτώς) δεν φεύγει ούτε στιγμή από το δωμάτιο. Η μικρή παρακολουθεί τα πάντα με τα μάτια της και ανταποκρίνεται. Λέει ?ναι? κλείνοντας τα ματάκια της μία φορά και ?όχι? κλείνοντάς τα δύο. Τώρα που ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το προσωπικό του νοσοκομείου ξεκίνησε και πάλι δοκιμές με το μηχάνημα. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η Μυρτώ με τη βοήθεια των νοσηλευτών βγαίνει βόλτα στον κήπο», προσθέτει η κ. Σπυριδοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου