Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η Αθήνα βρίσκει ξανά τη χαμένη παραλία της

Η Αθήνα βρίσκει ξανά τη χαμένη παραλία τηςΤα σχέδια για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα-σταρ όπως ο Ρέντσο Πιάνο.

Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν - χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο διεθνής σταρ Ρέντσο Πιάνο και οι Έλληνες αρχιτέκτονες της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε...
η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.

Όταν η πόλη διαλύεται στο νερό

Η βασική ιδέα του Ρέντσο Πιάνο, όπως αναφέρουν τα Νέα, αφορά την ένωση της πόλης με τη θάλασσα στο σημείο που είχε διακόψει η ροή της λεωφόρου Ποσειδώνος. Εκεί σχεδιάζεται μία γέφυρα που καλύπτεται με φυτά και ενισχύεται η ομαλή συνέχεια της πόλης, ενώ θα κρύβεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης πέντε κύριοι άξονες-περίπατοι εισχωρούν από την πόλη στο πάρκο.

«Η γενική αρχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας των Architecture 3.

«Στόχος είναι η συνέχεια του τοπίου και της πορείας του περιπατητή, ο οποίος θα μπορεί να βαδίζει στη γέφυρα κάλυψης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και να κατεβαίνει έως τη θάλασσα. Αυτό γίνεται με τους άξονες-πεζόδρομους που εκτείνονται σε προβλήτες και καταλήγουν στο νερό».

Στο χώρο του πάρκου και σε αυτούς τους άξονες η ήπια δόμηση και ο σχεδιασμός του τοπίου με φυτά, θάμνους και δέντρα που ακολουθούν τη φύση της ακτογραμμής του Σουνίου και της αττικής γης θα εξασφαλίζουν μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Διπλασιάζονται οι χώροι πρασίνου σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους Δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου.

Η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του είναι ότι επανενώνει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου που προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου