Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ρουμελιώτικη χορτόπιτα

Χορτόπιτα 10
-Με πλήθος χορταρικών ανάμεσα τους και τσουκνίδες

Υλικά για ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκατοστών.

Για τα φύλλα
( τα υλικά αυτά θα σας δώσουν 10 φύλλα)
2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας...
ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Αν δεν επιθυμήτε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά αξιόλογα.
Για τη γέμιση
2 ματσάκια σέσκουλα
2 ματσάκια λάπαθα ή 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρώνια ή ένα μικρό ματσάκι τσουκνίδες
2-3 μικρά πράσα
350 γρ. φέτα
3 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι – πιπέρι

Η σύνθεση των χόρτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα την εποχή και ανάλογα
με αυτά που μπορεί να βρει ο καθένας μας .

Διαδικασία...

Τη διαδικασία για τη ζύμη και το άνοιγμα των φύλλων μπορείτε να δείτε στο βιντεάκι εδώ 

Για την προετοιμασία της γέμισης και το στρώσιμο της πίτας μπορείτε να δείτε στο βιντεάκι που ακολουθεί κι ελπίζω σε συνδυασμό με τα γραπτά μου να σας βοηθήσω.

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση μας πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε (σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα μαζί τα υπόλοιπα μυρωδικά σε άλλο μπολ).

Αλατίζουμε τα χόρτα εκτός των μυρωδικών και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα.

Στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε μέσα σε λεκάνη προσθέτοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά τη φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι,και μισό φλιτζάνι λάδι.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.

Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ταψί της πίτας «σινί» ή ταψί αλουμινίου όχι ανοξείδωτο) και τοποθετούμε ένα φύλλο έτσι ώστε να εξέχει κι απέξω από το ταψί.

Αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο και τρίτο με την ίδια διαδικασία.

Μοιράζουμε ένα μέρος της γέμισης και τοποθετούμε κι άλλο φύλλο αλείφοντας πάντα με λάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μοιράσουμε όλη τη γέμιση μας.

Τέλος τοποθετούμε τρία φύλλα αλείφοντας κάθε φορά με λάδι γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού δημιουργώντας τον κόθρο αλείφουμε με λάδι ή αν θέλουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λάδι και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις στην κατώτερη σχάρα της κουζίνας για μια περίπου ώρα.

Η πίτα αυτή είναι καταπληκτική, ως προς το ψήσιμο, αν ψηθεί στη γάστρα με ξύλα, σε σόμπα με ξύλα (στόφα) ή σε ξυλόφουρνο.

Κι ένας άλλος τρόπος να κόψετε την πίτα που θα τη λατρέψουν όλοι όσοι αρέσκονται στις γωνίες!
Ρουμελιώτικη χορτόπιτα

Επίσης η πίτα μπορεί να γίνει νηστίσιμη αν αφαιρέσουμε το τυρί και τα αυγά αλλά τότε προσθέστε λίγο παραπάνω πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου