Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η Βολισσός, το μεγαλοχώρι της Βορειοδυτικής Χίου, δεν διακατέχεται από ξενοφοβία

Μεγαλοποιήθηκε ένα ζήτημα -λόγω μιας προσωπικής διαφοράς δύο ανθρώπων- το οποίο η τοπική κοινωνία το ...τελείωσε με τη «γέννησή» του

Είναι ντροπή, εξευτελισμός και επιπλέον τεράστια δυσφήμιση τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (ίντερνετ) «Χίος: Θέλουν να μαζέψουν υπογραφές να διώξουν κάτοικο!» δείτε εδώ σχετικά με την κορωνίδα της Βορειοδυτικής Χίου, τη Βολισσό.

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Μια προσωπική κόντρα που έχουν άνθρωποι που ζουν στο κεφαλοχώρι της Αμανής, δηλητηριάζει τη φήμη ενός τόπου, στον οποίο ζουν αρμονικά πάρα πολλά χρόνια, άνθρωποι από ξένες χώρες, όπως, Αλβανία, Αγγλία, Βουλγαρία και άλλες.

Η τοπική κοινωνία, οι αμιγώς Βολισσιανοί, έχουν αγκαλιάσει και ενσωματώσει ανθρώπους, που έχουν...
διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και θρησκεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, είναι υπέρμετρα ανεκτική, όσον αφορά ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα χαρτιά, αλλά έχουν αρχίσει τη διαδικασία να τους εκδοθούν, ώστε νόμιμα να παραμείνουν στον ευλογημένο αυτό τόπο, με τις παραλίες του και την ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα.

Ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βολισσού ο Όμηρος, ο οποίος τώρα είναι απλό μέλος στο Σύλλογο, παρουσία του παρέδρου του χωριού, πράγματι έκανε αίτημα να εκδιωχθεί ένας κάτοικος απ' αυτό, γιατί πρώτον δεν είναι Βολισσιανός και δεύτερον γιατί δημιουργεί κλίμα υπέρ των προσφύγων. Ο συγκεκριμένος κάτοικος φιλοξενεί σε σπίτι ιδιοκτησίας του μια οικογένεια Σύριων.

Φυσικά, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, τέθηκε απέναντι στο παράλογο, παράτυπο και παράνομο αίτημα να συνταχθεί έγγραφο και να ζητηθούν να υπογράψουν οι κάτοικοι της Βολισσού, ώστε να φύγει από το μεσαιωνικό χωριό ένας άνθρωπος, ένας νόμιμος Έλλην πολίτης που επέλεξε να ζήσει, σ' αυτό λόγω της φυσικής του ομορφιάς.  

Πρόκειται δηλαδή για μια διαφιλονικία, λόγω προσωπικών που είχαν στο παρελθόν οι δύο αυτοί άνθρωποι, στην οποία τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου δεν έριξαν νερό στο μύλο του άδικου και αδιανόητου αυτού αιτήματος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Βολισσός, ως τόπος, αλλά και ως άνθρωποι που την αποτελούν, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι ένας τόπος που τον χαρακτηρίζει η ξενοφοβία. Αντίθετα είναι ένας φιλόξενος τόπος, με αποδείξεις. Αναλυτικά:

- Παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα, πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 17 Δεκεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού, διοργάνωσε μια εκδήλωση στο χωριό, που είχε ως θέμα την αγκαλιά στους λαθρομετανάστες που ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι άφησαν βίαια (ανάμεσα σε βόμβες και ριπές όπλων) το σπίτι τους πίσω, αναζητώντας μια όαση ζωής σε φιλόξενους και αφιλόξενους γι' αυτούς τόπους.

Για την εκδήλωση αυτή είχα γράψει στο συγκεκριμένο blog θέμα με τίτλο «Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «σταθμός» στη Βολισσό! Έλληνες, ξένοι, λαθρομετανάστες μια αγκαλιά στο πνεύμα των Χριστουγέννων». (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το θέμα.

- Δεύτερον το χωριό σύσσωμο και συγκεκριμένα, δημοτική αρχή, τοπικό συμβούλιο, Σύλλογος, Σχολείο, Ιδρύματα, είναι σε επαφή με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», ώστε να βρεθεί ο τρόπος και να δημιουργηθεί μια δομή για να φιλοξενηθούν στη Βολισσό, αλλοδαπά στην πλειοψηφία τους παιδιά από την Κιβωτό, τα οποία θα μένουν στο κτίριο που έφτιαξε το Μαρίνειο Ίδρυμα, και στο οποίο σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου, που αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο, θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους,  και τα παιδιά αυτά θα πηγαίνουν στο σχολείο της Βολισσού.

- Τρίτον, είναι πολλοί οι Βολισσιανοί, που προσφέρουν τρόφιμα, χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης, για τις οικογένειες των Σύριων, που φιλοξενούνται σε σπίτια στη Βολισσό.

Μακριά λοιπόν από τη Βολισσό, όχι οι άνθρωποι, αλλά οι ταμπέλες της ξενοφοβίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου