Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Αλαλούμ με τους φόρους στο taxisnet - Δεν θα εκκαθαριστούν εκ νέου οι δηλώσεις λέει η ΓΓ Εσόδων!

Αλαλούμ με τους φόρους στο taxisnet - Δεν θα εκκαθαριστούν εκ νέου οι δηλώσεις λέει η ΓΓ Εσόδων! Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται κανονικά όπως και πέρυσι με βάση τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το ΤΑΧΙS αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Νωρίτερα πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν τα εκκαθαριστικά αυξημένου φόρου, για μισθωτούς με μπλοκάκι και για ορισμένα χαμηλά εισοδήματα, σε μη έγκαιρη ενσωμάτωση στο ΤΑΧIS των νέων ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων. Επίσης έλεγαν ότι...
θα γίνει νέα εκκαθάριση στις δηλώσεις αυτές.
Ωστόσο η ΓΓΔΕ με αφορμή αναφορές που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζει τα εξής:
Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου