Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Με σοκαριστικές φωτογραφίες από σήμερα τα πακέτα τσιγάρων

Με σοκαριστικές φωτογραφίες από σήμερα τα πακέτα τσιγάρωνΗ πώληση "ουδέτερων", ομοιόμορφων πακέτων τσιγάρων με σοκαριστικές προειδοποιήσεις για την υγεία των καπνιστών ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία, όμως το μέτρο έγινε δεκτό με αρκετή δόση σκεπτικισμού στους δρόμους του Λονδίνου.


Τα πακέτα που κυκλοφορούν στο εξής στη βρετανική αγορά θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο σχήμα και το ίδιο χρώμα, χωρίς λογότυπο. Η μάρκα τους αναγράφεται με...
μικρά στοιχεία και περιστοιχίζεται από προειδοποιήσεις που υπενθυμίζουν τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία το κάπνισμα. Πολλοί καπνοπώλες και πελάτες τους που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

"Είμαι κολλημένος με το τσιγάρο. Δεν με νοιάζει πώς θα είναι τα πακέτα, αυτό δεν αλλάζει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ένας πωλητής εφημερίδων στον σταθμό του Φάρινγκτον, στο κέντρο του Λονδίνου. "Αν θέλετε να εξαλείψετε το κάπνισμα δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος, να το απαγορεύσετε", πρόσθεσε.

Το μέτρο "δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις μας" σχολίασε ο Πανκίτ Ντεσάι, ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος στο Σίτι. "Ο καπνιστής είναι καπνιστής. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να απαγορευτούν τα πακέτα των 10 τσιγάρων. Έτσι οι μη καπνιστές δεν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα επειδή τα μεγάλα πακέτα κοστίζουν ακριβά", εξήγησε.

"Τα παιδιά τα ενδιαφέρει το περιεχόμενο, όχι το περιτύλιγμα" χαριτολόγησε από την πλευρά του ο Φαχίμ Μάλικ, με ένα αναμένο τσιγάρο στο χέρι. "Όταν είσαι εξαρτημένος, τα αγνοείς όλα αυτά. Ήδη αγνοώ τις προειδοποιήσεις πάνω στα πακέτα", είπε.

Μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επίσης την απαγόρευση των τσιγάρων με άρωμα, όπως για παράδειγμα τα τσιγάρα μενθόλης. Μια ιδέα που χαρακτηρίζεται "ηλίθια" από το κίνημα Leave.eu, το οποίο τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. "Η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης θα ωθήσει απλώς τους ανθρώπους να τα αγοράζουν στη μαύρη αγορά (...)

Πρόκειται για ένα ιδεολόγημα και όχι για λογική σκέψη, είναι μια ηλιθιότητα. Ορισμένοι καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα. Στο εξής δεν θα έχουν ούτε αυτήν την επιλογή", εκτιμά το κίνημα.

Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων καπνοβιομηχανιών που ζητούσαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο του ομοιόμορφου, ουδέτερου πακέτου.

Η εταιρεία Japan Tobacco International σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, θεωρώντας ότι "δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και τις επενδύσεις".

Οι πωλητές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να αποσύρουν τα παλιά πακέτα από την κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου