Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Μ. Βρετανίας μίλησε! Διαβάστε τα όσα δηλώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Μεγ. Βρετανίας (Royal College of Physicians), που αποτελείται από 36000 γιατρούς μεγάλου κύρους, και ήταν ο πρώτος οργανισμός που από το 1962 συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο, σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση του, ζητάει από γιατρούς, κυβερνήσεις κλπ να "ενθαρρύνουν τους καπνιστές να γίνουν ατμιστές" γιατί «υπάρχουν επαρκή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σε μεγάλο βαθμό πιο ασφαλή από το συμβατικό κάπνισμα και ότι βοηθούν σημαντικά στη διακοπή του καπνίσματος»

Στην...

200σελιδη αναφορά του εγνωσμένου βρετανικού οργανισμού (το πρωτότυπο εδώ) επισημαίνεται επίσης ότι «με κατάλληλους ελέγχους και την σωσή πολιτική, το άτμισμα θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων». Οι φόβοι, δε, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αποτελέσει τον προθάλαμο για το κάπνισμα, χαρακτηρίζονται ως «αβάσιμοι».

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση αυτή αναπαρήχθηκε αμέσως από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς. Ενδεικτικά: Wall Street Journal, Forbes, Daily Mail, Independent, New York Times





Ο καθηγητής John Britton που υπογράφει την έκθεση δήλωσε σχετικά: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ιδιαίτερα θετικά για τη δημόσια υγεία και θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η χρήση τους, ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για τα πρώτα στάδια μιας νέας επιδημίας νικοτίνης. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πολύ λίγα αρνητικά και πάρα πολλά προσδοκώμενα οφέλη».

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

-Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη μη αναπόφευκτη αιτία θανάτου, αναπηρίας και κοινωνικής ανισότητας στην υγεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

-Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ δύσκολη και οι περισσότεροι ενήλικες που καπνίζουν σήμερα θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά χρόνια ακόμα.

-Οι άνθρωποι καπνίζουν λόγω εθισμού στη νικοτίνη, αλλά βλάπτουν την υγεία τους από τα άλλα συστατικά που περιέχει ο καπνός. Η κατανάλωση νικοτίνης στην οποία είναι εθισμένοι χωρίς τα βλαβερά συστατικά του καπνού, θα μπορούσε να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία.

-Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδεικνύονται πολύ δημοφιλή και αποτελεσματικά ως υποκατάστατο του καπνίσματος.

-Μέχρι σήμερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν κατασκευάζονται με βάση ιατρικά πρότυπα, όμως η βλάβη που προκαλούν στην υγεία πιθανότατα δεν ξεπερνάει το 5% σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

-Η τεχνολογική εξέλιξη και ο καθορισμός προτύπων κατασκευής θα μπορούσε να μειώσει τις όποιες μακροπρόθεσμες βλαβερές συνέπειες του ατμίσματος.

-Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ως ασφαλή υποκατάστατα του καπνού και από καπνιστές που προσπαθούν να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα.

-Υπάρχει ανάγκη για ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά αυτοί οι κανόνες δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την ανάπτυξή της, μέσω της ισορροπημένης προσέγγισης και την πιστοποίηση των προϊόντων, ώστε να ενθαρρύνονται οι καπνιστές να προτιμήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια.

-Οι καπνοβιομηχανίες ήδη εμπλέκονται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και πρέπει να αναμένουμε την εκμετάλλευση αυτών των προϊόντων από πλευράς τους ώστε να προπαγανδίσουν υπέρ των καπνικών προϊόντων, όπως και το να υπονομεύσουν ευρύτερους ελέγχους και περιορισμούς στη χρήση καπνού από το κοινό.

-Προς όφελος της δημόσιας υγείας, είναι σημαντικό να προωθηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και άλλα υποκατάστατα νικοτίνης, ώστε οι πολίτες να αντικαταστήσουν το κάπνισμα.

Στον απόηχο της δημοσίευσης της έκθεσης και εν όψει της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέχρι τις 20 Μαΐου 2016, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της Αγγλίας δήλωσε από την πλευρά του: «Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για την υγεία του είναι να κόψει εντελώς το τσιγάρο. Γνωρίζουμε πλέον ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει το τσιγάρο με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κι ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το δεύτερο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό για την υγεία από τον καπνό. Θέλουμε να δούμε μια ευρεία γκάμα από καλής ποιότητας ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά καθώς και πιστοποιημένα προϊόντα των οποίων η ασφάλεια, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα διασφαλίζονται από ανεξάρτητο φορέα».

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος στο Ωνάσειο που έχει εκπονήσει πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία σχολιάζοντας την έκθεση αναφέρει τα εξής: «Η έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική και αναμένεται να επηρεάσει πάρα πολύ. Προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη προσέγγιση στα μέχρι τώρα γνωστά επιστημονικά στοιχεία, παρουσιάζει τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος χωρίς υστερίες και εκφοβισμούς, δεχόμενη τις τεράστιες προοπτικές στη μείωση των βλαβών που επιφέρει το τσιγάρο στην υγεία των καπνιστών, ενώ αναφέρεται και στην απουσία στοιχείων σχετικά με την ανησυχία ότι το άτμισμα μπορεί να αποτελέσει τον προθάλαμο για το κάπνισμα».

Στη συγκεκριμένη έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας αναφέρεται ότι οι καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια μόνιμα. Σημειώνεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και λίγους μήνες οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου