Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία... ξεσκεπάζει το ΝΑΤΟ: Μέχρι και σήμερα κατάφερε να συλλάβει τέσσερις... ολόκληρες λέμβους!

Περιπολίες μόνο στη Λέσβο και από χθές και στο νησί μας τη Χίο

Ξεμπροστιάζει η ίδια η Τουρκία το ΝΑΤΟ για το σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμά του στην αποτροπή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς Ελλάδα, παρά την συμφωνία αφού κατάφερε μέχρι σήμερα από την έναρξη της επιχείρησης να συλλάβει τέσσερις... ολόλκληρες λέμβους!

Η Άγκυρα με στοιχεία που διαρρέει όχι μόνο κοκορεύεται ότι τάχα μου η Τουρκική Ακτοφυλακή ....συλλαμβάνει πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα παράλιά της , αλλά αποκαλύπτει με ντοκουμέντα το...
παραμύθι περί δήθεν αποτρεπτικής δράσης του ΝΑΤΟ! Το οποίο βέβαια και να ήθελε να κινηθεί κοντά στα παράλιά της, ανατολικά των ελληνικών νησιών, το μπλοκάρει η ίδια σχεδόν σε όλο το μήκος, με την επίκληση των -παράνομων- αξιώσεων της κατά της Ελλάδας!

Σύμφωνα λοιπόν με σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet για την παρουσία των 7 - όπως αναφερει -πλοίων του ΝΑΤΟ, καθώς και του Ελληνικου Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής (που συμμετέχουν, γράφει, με τουλάχιστον 14 πλοία συνολικά) στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανακοπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αποκαλύπτει ότι μέχρι τώρα ''οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνέλαβαν μονάχα 4 λέμβους, που κατευθύνονταν προς την Ελλάδα”. Ακόμη γράφει ότι ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις παρεμπόδισαν μόνο 100 παράνομους μετανάστες στο Αιγαίο...

Αναλυτικά και κάτω από τον τίτλο ... “Μπροστά η Τουρκική Ακτοφυλακή” σημειώνονται τα εξής: “Η Τουρκία κάνει εμφανή την παρουσία της με κάθε μονάδα του Αρχηγείου της Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, καθώς και τη (φρεγάτα) Gokova, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Η Ακτοφυλακή με πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα και το Πολεμικό Ναυτικό με 3 πλοία περιπολίας, 3 ελικόπτερα Seahawk και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας ανέλαβαν δράση σε 24ωρη βάση.

Από τις 11 Μαρτίου το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έγινε γνωστό ότι διέσωσε περίπου 2.000 άτομα, ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνέλαβαν μονάχα 4 λέμβους, που κατευθύνονταν προς την Ελλάδα”. Ακόμη τονίζεται ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρεμπόδισαν μονάχα 100 παράνομους μετανάστες στο Αιγαίο, τη στιγμή που- όπως υποστηρίζει-  η Τουρκική Ακτοφυλακή το 2015 συνέλαβε 91.611 παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο 2.430 αποπειρών διαφυγής.

Το τι κάνει η Άγκυρα είναι γνωστό στους παροικούντες στις ...Βρυξέλλες και στην ...Λεωφόρο Μεσογείων. Όμως από τον πολύ κόσμο το ΝΑΤΟ και η Αθήνα θέλουν να το κρύψουν, να κρύψουν δηλαδή ότι ουσιαστικά βρίσκεται ''στον αέρα'' η ...δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αποτροπή των προσφυγικών ροών μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ότι  αναπτύσσεται με αργά βήματα.

Τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ είναι πράγματι πενιχρά διότι όπως θα δούμε παρακάτω η Τουρκία αξιώνει να κατοχυρώσει τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, ακυρώνοντας ουσιαστικά  ή καθυστερώντας την αποστολή . Ετσι δειλά και σταδιακά στην αρχή  κάποια από τα πλοία της Συμμαχίας  έχουν αρχίσει να κινούνται σε περιορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος  (Λεσβο-Χίο) - αν και με διακοπές.

Να λοιπόν τι κάνει ( ή επιχειρεί να κάνει) η Άγκυρα σε διάφορες φάσεις των συμμαχικών διαδικασιών ή επαφών/συναντήσεων και με πληθώρα ευθέων ή έμμεσων ενεργειών ή αναφορών επιδιώκει να ''περάσει''το δικό της:

Πρώτον, εμμένει στον ισχυρισμό της περί δήθεν αποστρατιωτικοποίησης του συνόλου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και απαιτεί να μη γίνονται στρατιωτικές ''δραστηριότητες''  που εμπλέκονται τα νησιά αυτά χωρίς να δίνει αυτή το πράσινο φως, ώστε να κατοχυρωνεται  - κατ αυτή-  ο ισχυρισμός της.

Δεύτερο, θέτει θέματα κατά την διαμόρφωση των αποστολών για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας ως απόρροια - υποστηρίζει-  της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες διότι, όπως αναφέρει, μερικά από  αυτά ουδέποτε παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν αναφέρονται ονομαστικά σε συμφωνίες.

Τρίτο, εγείρει θέμα περί μη ύπαρξης ευθύνης και αρμοδιότητας της Ελλάδας επί των πτήσεων στο FIR Αθηνών (υποβολή σχεδίων πτήσης) και της αντίστοιχης περιοχής έρευνας και διάσωσης (SAR), επικαλούμενη,κόντρα στους διεθνείς κανονισμούς, δικούς της νόμους για δήθεν δική της αρμοδιότητα SAR στο ανατολικό μέρος.

Τέταρτο, δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου από τα  6 ναυτικά μίλια ( που είναι τα χωρικά υδατα) μέχρι τα 10 ν.μ.

Ο ''καπετάν- Άνεμος''

Τα πράγματα βέβαια έχουν μια δυναμική. Ολα αυτά ήταν έτσι ως προς τα πρακτικά αποτελέσματα μέχρι και το τηλεφώνημα Τσιπρα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τις προάλλες. Το αν αυτή  μαζί με άλλες παρεμβάσεις που έγιναν αλλά και ίσως η ''επιχειρησιακή ωρίμανση'' θα έχουν αποτέλεσμα,  θα φανεί στην πράξη τις επόμενες ημέρες...

Ηδη πάντως οι περιοχές που περιπολεί το ΝΑΤΟ από μία ( αν.Λέσβου) έγιναν δύο ,καθώς εδώ και 24 ώρες έχει αρχίσει να κινείται ανατολικά της Χίου  η Ολλανδική φρεγάτα Amstel. Mάλιστα , σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές μεταξύ Λέσβου και τουρκικής ακτής υπάρχουν τρεις τομείς ελέγχου όπου σήμερα κινούνται 3 πλοία- ένα Καναδικοί, ένα γαλλικό και η τουρκική φρεγάτα Gokova.

Oσον αφορά  στην περιοχή της Χίου  ελληνική πηγή ανέφερε ότι '' το έργο που άρχισε να γίνεται, είναι αξιόπιστο'', ενώ διαβεβαιώνει ότι '' ακούμε τα Νατοϊκά πλοία να ειδοποιούν''- μένει να φανεί αν η τουρκική ακτοφυλακή παρεμβαίνει.

Προς το παρόν πάντως είναι καταγράψιμη μια κάμψη της ροής τις τελευταίες ημέρες,Αλλωστε πέρασε και  η 20η Μαρτίου και άρχισαν οι καταγραφές εισερχομένων με προοπτική επαναπροώθησης...

Πάντως την σοβαρή αναχαίτιση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών την έκανε ο ''καπετάν- Άνεμος''!

Πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου