Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πρόσφυγες στον ΠειραιάΣκέφτονται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους


Νέα δεδομένα, μετά τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και την υποψία ότι πλέον ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη πολύ δύσκολα θα ανοίξουν, δημιουργούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολλά άτομα που έχουν...
πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αποφασίζουν να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και επιστρέφουν στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα και πώς θα κινηθούν.

Ορισμένοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ωστόσο δήλωσαν άγνοια για το πού μπορούν να απευθύνονται και να υποβάλλουν το συγκεκριμένο αίτημα.

Άλλοι είπαν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πλέον στις πατρίδες τους, καθώς κινδυνεύουν με εκτέλεση και εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε σε κάποια κέντρα υποδοχής αλλά αυτά να μην είναι μακριά από την πόλη, καθώς τους φοβίζει ότι θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.

«Ήρθα από την Ειδομένη καθώς πλέον μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσω τα σύνορα. Στη Συρία φοβάμαι για τη ζωή μου και δεν επιστρέφω καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης», ανέφερε Σύρος πρόσφυγας.

Το πρωί από τους 260 μετανάστες και πρόσφυγες που κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο πλοία οι 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κατερίνη.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι, πιθανόν από αυτό το Σάββατο αφού εγκατασταθεί προκάτ οικίσκος στην πύλη Ε-1, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους μετανάστες και πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.

Από σήμερα ο στρατός θα προσφέρει καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει με προσφορά φαγητού και η εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός επίσης τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μετά τα νέα δεδομένα απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη για το προσφυγικό με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, το Λιμεναρχείο Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθούν καθημερινώς να επιλύσουν το πρόβλημα της σίτισης καθώς ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται.

Την Τετάρτη ο κ. Γαβρίλης σε συνεννόηση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ρύθμισε το ζήτημα με τα ιατρικά απόβλητα που συγκεντρώνονται στο λιμάνι προκειμένου να καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δέκα νέα κέντρα φιλοξενίας που προετοιμάζονται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναμένεται να προετοιμαστούν και να έχουν παραδοθεί έως την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου