Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μπαλονάκι σε κάψουλα η νέα θεραπεία για την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, τον 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός παχύσαρκων ατόμων έχει σήμερα τριπλασιαστεί...σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με δεκαετία του ’80, φτάνοντας σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Μια πιθανή θεραπεία που στηρίζεται στην ιδέα του μπαλονιού στο στομάχι, αναπτύχθηκε από γιατρούς στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, ονομάζεται...
Όμπαλον και είναι πλέον διαθέσιμη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ασθενείς καταπίνουν μια κάψουλα που έχει το μέγεθος μιας μεγάλης βιταμίνης που περιέχει το μπαλόνι ξεφούσκωτο. Η κάψουλα συνδέεται με έναν μικροκαθετήρα.

Όταν φτάνει στο στομάχι, το μπαλόνι φουσκώνει και φτάνει στο μέγεθος ενός μήλου. Η κάψουλα διαλύεται και ο μικροκαθετήρας αφαιρείται από το στόμα.

Το μπαλονάκι δίνει τη αίσθηση ότι το στομάχι είναι γεμάτο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τρώνε λιγότερο και να χάνουν τελικά βάρος.

Η γαστροχειρούργος Σάλι Νόρτον θεωρεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα βοηθήσει πολύ, αλλά είναι αναγκαία και η ισχυρή θέληση του ασθενούς:

«Το μπαλόνι αυτό θα βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς σε σχέση με το μέγεθος των μερίδων που πρέπει να τρώνε και να αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους. Θα τους κινητοποιήσει, καθώς θα χάσουν μέρος από το βάρος που χρειάζεται να χάσουν.

Τους παρέχουμε πλέον τα εργαλεία για να συνεχίσουν, ακόμη κι όταν το μπαλονάκι απομακρυνθεί από το στομάχι τους» εξηγεί η χειρούργος στα νοσοκομεία Σπάιρ, στο Μπρίστολ.

Μερικοί γιατροί και διαιτολόγοι έχουν βέβαια μερικές αμφιβολίες για τα γαστρικά μπαλόνια.

Ανησυχούν ότι θα οδηγήσουν τους παχύσαρκους σε μια εύκολη λύση αδυνατίσματος, η οποία δεν θα συνοδεύεται από πραγματική δίαιτα και εξάσκηση.

Επίσης υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες από τα μπαλόνια, όπως για παράδειγμα ναυτία, εμετοί και κοιλιακοί πόνοι.

«Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να διατηρήσετε με οποιοδήποτε τρόπο το κανονικό σας βάρος, να ζείτε υγιεινά, με ένα σωστό στυλ ζωής. Έτσι δεν θα φτάσετε ποτέ σε δείκτη μάζας σώματος 27» τονίζει ο ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας, Ταμ Φράι.

Η συγκεκριμένη θεραπεία με μπαλονάκι είναι πολύ ακριβή, καθώς κοστίζει 3.500 Ευρώ. Δεν μπορούν να την κάνουν όλοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσης καθόλου μακροχρόνια στοιχεία του τι γίνεται μετά την επέμβαση. Δηλαδή αν οι ασθενείς συνεχίζουν να χάνουν βάρος ή παίρνουν ξανά πίσω τα κιλά που έχασαν.

Πηγή: euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου