Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

8 απίθανα «ατού» για έναν ιδιοκτήτη σκύλου

Όσοι έχουν για κατοικίδιο ένα σκύλο, είτε είναι καθαρόαιμο Beagle και Terrier, είτε αδέσποτο έχουν περισσότερα «ατού» από τους υπόλοιπους!

Πέρα από το παιχνίδι και τις αγκαλιές, ένα κουτάβι προσφέρει αμέτρητα ψυχικά οφέλη, ενώ παράλληλα κάνει «καλό» και στην υγεία. Με άλλα λόγια, στον «πόλεμο» μεταξύ γατών και σκυλιών, οι έρευνες δείχνουν ότι τα δεύτερα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση!

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ απροσδόκητα οφέλη των ιδιοκτητών ενός σκύλου που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα…


Δίνουν έξτρα κίνητρα για γυμναστική σε καθημερινή βάση


Το σκυλί σας ενθαρρύνει να γυμνάζεστε περισσότερο, εάν σκεφτείτε το παιχνίδι ή τις βόλτες μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με Καναδική μελέτη του Πανεπιστήμιου της Βικτώρια, οι ιδιοκτήτες σκυλιών περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους είχαν π.χ. γάτες, που περπατούσαν κατά μέσο όρο 168 λεπτά την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που αφιερώνουν χρόνο στο κουτάβι τους… καθώς οδηγούνται προς τη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τους άλλους μαθητές του σχολείου.

Ανεβάζουν τη διάθεσή σας στα ύψη

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και το 15λεπτο παιχνίδι με το κατοικίδιό σας… χαλαρώνει το νου και αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ουσίες που σχετίζονται με την ευτυχία. Παράλληλα, ψυχολόγοι από το Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο St Louis ισχυρίζονται ότι η παρέα με το σκύλο ισοδυναμεί με την ανθρώπινη συντροφιά, με αποτέλεσμα οι φιλόζωοι κινδυνεύουν λιγότερο να περάσουν κατάθλιψη. Άλλωστε, η φροντίδα ενός σκύλου – με τη ρουτίνα της – σας κρατά ενεργούς όλο το 24ωρο. Ακόμα και εάν κοιτάξετε το κατοικίδιό σας να κουνά την ουρά του, αυτόματα αυξάνεται η οξυτοκίνη στον εγκέφαλο, μια ουσία σχετική με τη θετική διάθεση.

Ανακουφίζουν από το στρες του γραφείου

Ένα μεγάλο και απροσδόκητο όφελος από την ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι η ανακούφιση από το άγχος! Σύμφωνα με μελέτη του “SUNY Buffalo” πάνω σε 240 παντρεμένα ζευγάρια με σκυλιά, απέδειξε ότι τα τελευταία απαλύνουν το στρες μετά τη δουλειά. Με άλλα λόγια, ακόμα και μετά από ένα αγχωτικό ωράριο, τα σκυλιά είναι ικανά να «αποβάλλουν» το άγχος από το σώμα και το μυαλό των αφεντικών τους.

8 απίθανα «ατού» για έναν ιδιοκτήτη σκύλου
Αποτελούν τον τέλειο φίλο για τα παιδιά σας…

Το “Petwiki” και το “WebMD” συμφωνούν ότι τα σκυλιά κάνουν «καλό» στα παιδιά, ειδικά σε όσα πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ADHD). Τα παιδιά αποβάλλουν την ενέργειά τους μέσω του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα διδάσκονται την έννοια της ευθύνης. Πολλοί θεραπευτές, άλλωστε, χρησιμοποιούν τα σκυλιά μέσα στη θεραπεία τους, καθώς επιδρούν εντελώς κατευναστικά. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την “Science Daily”, τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά στο σπίτι έχουν λιγότερες αλλεργίες και έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα, αναπτύσσοντας λιγότερες αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Θεωρούνται το πιο «υγιές» φάρμακο για την υγεία

Σύμφωνα με μελέτη του “British Journal of Health”, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και μικρότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Με άλλα λόγια, έχουν πιο λίγα προβλήματα υγείας από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμα και η κίνηση για να χαϊδέψετε το σκύλο σας, μειώνει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση! Επίσης, έρευνα από την Κίνα έχει διαπιστώσει, ότι όσοι συζούν με σκυλί κοιμούνται καλύτερα τα βράδια και αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά.

Διακρίνουν τον καρκίνο διάφορων μορφών

Μέσα σε μόλις τρεις ώρες, τα σκυλιά φαίνεται ότι είναι ικανά να διακρίνουν τον καρκίνο στο σώμα των αφεντικών τους. Όπως αναφέρει η “Science Daily”, είναι ικανά να μυρίσουν τον καρκίνο του δέρματος και να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ειδικά εκπαιδευόμενος Panda, ένα 8χρονο μαύρο Λαμπραντόρ που έχει εντοπίσει σωστά τον καρκίνο πρώιμου σταδίου σε 33 από 37 ανθρώπους, μυρίζοντας την αναπνοή και τα κόπρανα τους.

Αποτελούν μια «αντανάκλαση» της προσωπικότητάς σας

Η ράτσα του σκυλιού αντικατοπτρίζει τις συνήθειες και την προσωπικότητά του αφεντικού τους! Μια Αγγλική μελέτη διαπίστωσε άμεση σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο χαρακτήρα και την επιλογή της ράτσας του σκύλου. Πιο συγκεκριμένα, όσοι επιλέγουν πολύ μικρά σκυλιά (toy) τείνουν να είναι πιο έξυπνοι, ενώ όσοι διαλέγουν σκυλιά χρησιμότητας, όπως είναι τα Δαλματίας ή τα μπουλντόγκ είναι πιο ευσυνείδητοι. Πάντως, οι ιδιοκτήτες σκύλων σε γενικές γραμμές είναι πιο εξωστρεφείς και φιλικοί σε σύγκριση με όσους έχουν γάτες.

Βελτιώνουν την κοινωνική ζωή στο έπακρο

Πόσα ραντεβού έχετε κλείσει χάρη στο σκυλί σας; Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γύρω σας είναι πιο πιθανό να σταματήσουν και να μιλήσουν μαζί σας, ενώ είστε βόλτα με το κουταβάκι σας. Η πλειοψηφία πηγαίνει με το σκυλί του στο πάρκο, το αφήνει να τρέχει και παράλληλα, μιλά με τους γύρω του σχετικά με τις συνήθειες ή τις «γκάφες» των σκυλιών τους.

Πηγή: flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου