Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Σενάριο για ενιαία κλίμακα στα εισοδήματα βάζει "βόμβα" στις τσέπες των φορολογούμενων - "Κλείδωσε" η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ!

Σενάριο για ενιαία κλίμακα στα εισοδήματα βάζει `βόμβα` στις τσέπες των φορολογούμενων - `Κλείδωσε` η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ!- Εξετάζεται η επιβολής ενιαίας κλίμακας, όπου θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια
- Ένας φορολογούμενος που πλήρωνε συνολικό φόρο 7.700 ευρώ, με την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας θα πληρώσει 11.000 ευρώ
- Η εθνική σύνταξη "προσγειώθηκε" στα 384 ευρώ και θα χορηγείται με 20 χρόνια ασφάλισης
- "Τσεκούρι" αναμένεται να πέσει στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ
- Ντάισελμπλουμ και Κομισιόν βλέπουν πρόοδο σε ασφαλιστικό και φορολογικό


Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει πέσει σενάριο που προβλέπει την καθιέρωση μίας νέας κλίμακας, σύμφωνα με την οποία...
θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και “μπλοκάκια”.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 25.000 ευρώ, το 2015 πλήρωσε φόρο 3.800 ευρώ. Αν είχε εισόδημα από “μπλοκάκι” 15.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 3.900 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 7.700 ευρώ.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αποκαλύπτει το Mega, αυτά τα εισοδήματα πλέον θα αθροίζονται. Θα μπαίνουν σε μία νέα κλίμακα, η οποία, όμως, έχει πολύ υψηλότερους συντελεστές. Ο ίδιος φορολογούμενος, δηλαδή, για τα ίδια εισοδήματα θα πληρώσει συνολικό φόρο 11.000 ευρώ!

Στα 384€ η εθνική σύνταξη – "Τσεκούρι" στις συντάξεις πάνω από 1.400 €
Καλό Πάσχα ευχήθηκαν σήμερα Κυριακή (20.03.2016) λίγο μετά τις 10.30 στο κουαρτέτο οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι επικεφαλής αναχωρούν σήμερα Κυριακή αφήνοντας πίσω ανοιχτά δύο κεντρικά θέματα του ασφαλιστικού και το αφορολόγητο του φορολογικού.

Οι δανειστές θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και το νέο ραντεβού τους με το οικονομικό επιτελείο έχει οριστεί για τις 4 του μήνα, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG). Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στο ασφαλιστικό έκλεισαν όλα τα ζητήματα με εξαίρεση το ποσοστό αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και βεβαίως την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων η οποία συνδέεται ευθέως με την τύχη των επικουρικών συντάξεων.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, συμφωνήθηκε αυτή να είναι 384 ευρώ και χορηγείται με 20 χρόνια ασφάλισης.

Για το νέο υπολογισμό των συντάξεων υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και τις θέσεις της κυβέρνησης ιδίως στο πρώτο τμήμα που αφορά στη δεκαπενταετία.

Το κουαρτέτο προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει στο 0,40% για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια. Όμως, η απαίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή με κανέναν τρόπο από την κυβέρνηση, έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο newsit.gr και πρόσθετε: «Θα πρόκειται για κατακρεούργηση. Αν δεχθούμε το 0,4% οι συντάξεις, ιδίως οι χαμηλότερες θα κατακρεουργηθούν». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην αναπλήρωση κάτω από το 0,77%.

«Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη διαφωνία για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν»

Όσον αφορά στο τμήμα της ασφάλισης 25 ως 35 χρόνια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση και η κυβέρνηση αποδέχεται να αυξηθούν τα ποσοστά για να αποτραπεί η παροχή κινήτρου για αποφυγή της ασφάλισης μεταξύ των 25 και 35 χρόνων, αφού το ύψος της σύνταξης δεν είναι μεγάλο ανάμεσα στα δύο χρονικά ορόσημα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν κίνητρο να ασφαλιστούν μετά την 25ετία, ενώ αντιθέτως θα έχουν κίνητρο να εισφοροδιαφύγουν..

Στο μεγάλο θέμα των επικουρικών συντάξεων, το ποιες συντάξεις θα περικοπούν θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Από το ύψος των επικουρικών συντάξεων και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Στην περίπτωση που το άθροισμα των δύο συντάξεων, δηλαδή επικουρική και νέα σύνταξη που προκύπτει από την αναπλήρωση είναι χαμηλότερη των 1.400 ευρώ, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή.

Αν, όμως, το άθροισμα δίνει μεγαλύτερο ποσό των 1.400 ευρώ, τότε επικρέμαται ο πέλεκυς της περικοπής.

Το πόσο υψηλή θα είναι η περικοπή δεν μπορεί να το πει ακόμα κανείς, όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να θίξει μόνο το 5% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 125.000 άτομα. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και μετά τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου (19.03.2016) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιμένει πως είναι "κόκκινη γραμμή" που δεν θα παραβιαστή και περικοπές δεν θα υπάρχουν.

Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό θα συνεχιστούν ως τις 2 Απριλίου με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και θα ξαναμπούν στο τραπέζι των υπουργών με τους επικεφαλής μετά την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου