Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Η αρχαιοκαπηλία και η βεβήλωση των μνημείων από τους Γερμανούς [video]

Η αρχαιοκαπηλία και η βεβήλωση των μνημείων από τους Γερμανούς. Χάραζαν τα ονόματά τους σε κίονες, έκλεβαν αρχαία και έκλειναν ερωτικά ραντεβού στο Ερέχθειο. Πώς έσωσαν τα μνημεία οι Έλληνες αρχαιολόγοι (βίντεο)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν που Γερμανοί λίγο μετά την είσοδό τους στην Αθήνα και την έναρξη της Κατοχής, ήταν να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά μνημεία. Φυσικά όχι για καλό σκοπό.

Αν και γνώριζαν καλά τη σημασία των μνημείων, καθώς...
διδάσκονταν για τον ελληνικό πολιτισμό στα σχολεία τους, άρχισαν να βεβηλώνουν τα αρχαία με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Χάραζαν τα ονόματά τους σε μάρμαρα, έβαζαν φωτιές μεταξύ των μνημείων, ενώ δεν δίστασαν να μετατρέψουν το Ερέχθειο σε τόπο συνάντησης με τις ερωμένες τους. Πολλοί Γερμανοί στρατιώτες έκλεψαν ό,τι μπόρεσαν για να το στείλουν σαν δώρο σε ανώτερους αξιωματούχους στη Γερμανία.

Το πρωτοφανές πλιάτσικο που έκαναν οι Ναζί χωρίς κανένα ενδοιασμό θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας, αν οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να προφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την αρχαιοκαπηλία των Γερμανών και πώς οι Έλληνες αρχαιολόγοι κατάφεραν σκάβοντας ακόμα και λαγούμια μόνοι τους, να περισώσουν τα μνημεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου