Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

Στις 11 Σεπτεμβρίου...

1789: Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

1895: Εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ, όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Αστον Βίλα το είχε εκθέσει. Το Κύπελλο δε θα βρεθεί και η ομάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα. Οι κοσμηματοπώλες Φατορίνι από το Μπράντφορντ θα κατασκευάσουν το σημερινό καινούργιο κύπελλο, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το 1911.

1905:...
Στις ΗΠΑ, σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στην Ενάτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όταν εναέριος σιδηρόδρομος καταπέφτει, σκοτώνοντας 12 άτομα.

1911: Καταπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ. Γίνεται δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό, μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή από όλα τα πλωτά μέσα της περιοχής, που είναι κατάμεστα κόσμου.

1920
: Διαλύεται η ελληνική Βουλή, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου.

1922: Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου: Η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει την εξέγερση του στρατού και του Ναυτικού στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Σχηματίζεται η «Επαναστατική Επιτροπή» από τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα, ως εκπρόσωπο του στρατού της Χίου, Στυλιανό Γονατά, ως εκπρόσωπο του στρατού της Λέσβου, και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, ως εκπρόσωπο του Ναυτικού.

1922: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μην επιτρέψουν στους Τούρκους τον έλεγχο των Δαρδανελίων.

1926: Στη Ρώμη 8 περαστικοί τραυματίζονται σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στο Λονδίνο, οι Γερμανοί χτυπούν το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χωρίς όμως να απειληθεί η βασιλική οικογένεια.

1961: Ανοίγει το πρώτο γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Ελβετία.

1964: Καθιερώνεται στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Γεώργιου Παπανδρέου.

1973: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ και με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.

1989: Τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη.

1997: Η Σκωτία υπερψηφίζει με δημοψήφισμα την επανίδρυση του Κοινοβουλίου της, μετά από 290 χρόνια ένωσης με την Αγγλία.

2001: Στις ΗΠΑ, δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, που καταρρέουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα. Ακόμα ένα αεροπλάνο προσκρούει στο Πεντάγωνο και ένα συντρίβεται στην Πενσυλβανία. Ο απολογισμός: περίπου 3.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες.

2004: Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ' με τους συνεργάτες του ιερωμένους.

Γεννήσεις


1524: Πιέρ ντε Ρονσάρ, Γάλλος ποιητής
1917: Χέρμπετ Λόμ, Τσέχος ηθοποιός
1965: Μόμπι, Αμερικανός DJ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός
1976: Φλώρα Ρεντούμη, Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου
1970: Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1823: Ντέηβιντ Ρικάρντο, Αγγλοεβραίος οικονομολόγος
1971: Νικήτας Σεργκέγιεβιτς Χρουτσώφ, γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Σ.Ε. και πρωθυπουργός της Ε.Σ.Σ.Δ.
1973: Σαλβαδόρ Αλιέντε, πρόεδρος της Χιλής και ιατρός
1986: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διανοούμενος, πολιτικός και πρωθυπουργός
1994: Τζέσικα Τάντι, Αγγλίδα ηθοποιός
2001: 2973 νεκροί από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.
2004: Πέτρος Ζ΄, Πατριάρχης Αλεξανδρείας (από πτώση ελικοπτέρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου