Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Η γέφυρα που μετατρέπεται σε τούνελ και συνδέει την Δανία με την Σουηδία

Η γέφυρα που μετατρέπεται σε τούνελ και συνδέει την Δανία με την Σουηδία | Newsit.gr Η γέφυρα Όρεσουντ ή Έρεσουντ είναι μία γέφυρα μ ε σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης στο στενό του Όρεσουντ, και η οποία συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με την Δανία.

Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουλίου του 2000. Εκτείνεται σε 8 χιλιόμετρα από την σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ, που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί Σάλτχολμ.

Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί Άμαγκερ. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι η...
μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, και την σημαντική Σουηδική πόλη Μάλμε. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.



Η γέφυρα αποτελεί θαύμα της μηχανικής, καθώς έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και καταλήγει σε ένα τεχνητό νησί, όπου μετατρέπεται σε τούνελ μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι καλωδιωτή και διαθέτει δύο πυλώνες ύψους 204 μέτρων, οι οποίοι στηρίζουν το άνοιγμά της, που έχει μήκος 490 μέτρα. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας υπάρχει αυτοκινητόδρομος ενώ κάτω από την γέφυρα περνάει σιδηρόδρομος.

Η διεθνής ευρωπαϊκή οδός Ε 20 διατρέχει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ η Γραμμή Όρεσουντ τον σιδηρόδρομο. Η γέφυρα Όρεσουντ κατασκευάστηκε από τη Δανέζικη Dissing+Weitling. Το κόστος για την σύνδεση του Όρεσουντ, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου και του σιδηροδρόμου άγγιξε της 30,1 δισεκατομμύρια Κορώνες Δανίας (ή 5,7 δις δολάρια των ΗΠΑ), με το κόστος της γέφυρας να αποσβένεται το 2035!

Η αιτιολόγηση για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, λόγω του σκαψίματος ενός τούνελ για ένα κομμάτι της απόστασης, αντί να υψωθεί γέφυρα και στο κομμάτι αυτό, ήταν ότι έπρεπε να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση κάποιου αεροπλάνου με κομμάτι της γέφυρας, εφόσον το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης βρίσκεται αρκετά κοντά στην κατασκευή. Η γέφυρα μπορεί να διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, αλλά σύμφωνα με την

Συμφωνία Schengen, συνήθως δεν γίνονται καθόλου επιθεωρήσεις διαβατηρίων.
Η γέφυρα έλαβε το βραβείο IABSE-Εξαίρετη Κατασκευή για το έτος 2002. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι το σκηνικό για την δραματική αστυνομική σειρά της δανέζικης και σουηδικής τηλεόρασης «The Bridge».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου