Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Σε απόγνωση οι μαστιχοπαραγωγοί για τις περιουσίες που έγιναν στάχτη!

Καταστροφική ήταν η φωτιά στη Χίο όσον αφορά τα μαστιχόδεντρα στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου.

Κάτοικοι των τριών χωριών συντετριμμένοι παρακολουθούσαν την περιουσία τους να καίγεται και σκέφτονταν ότι θα περάσουν "μαύρο" χειμώνα. Η  φωτιά πέρασε δίπλα από τα σπίτια στο χωριό Λίθι, με τα ελικόπτερα να καταβάλλουν...
προσπάθειες για να σβήσουν την φωτιά. "Καταστραφήκαμε και δεν περιμένουμε αποζημιώσεις. Τις αποζημιώσεις ξέρουμε πάλι ποιοι θα τις πάρουν", λέει κάτοικος του χωριού.

"Είναι απίστευτο αυτό που έχει συμβεί. Πολλοί απο εμάς ζούμε μόνο με τη μαστίχα και φέτος τι θα κάνουμε", αναρωτιέται κάτοικος του χωριού. "Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν 400 κιλά μαστίχα και φέτος τι θα κάνουν. Ξέρουμε πολυ καλά ποιοι θα πάρουν τις αποζημιώσεις", συνεχίζει ο κάτοικος του χωριού Λιθί, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει γίνει στάχτη πάνω απο το 90% των μαστιχόδεντρων στα προαναφερθέντα χωριά, ενώ ζημιές σε αντίστοιχο βαθμό έχουν υποστεί καλλιέργειες στα χωριά Μεστά και τους Ολύμπους.

Όλα αυτά την ώρα που η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαιου απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με προτάσεις για άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο.

Πέραν των τεχνικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην επιστολή και αφορούν ενέργειες προστασίας και αποκατάστασης, η Χτίστινα Καλογήρου σημειώνει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών και ιδίως των κτηνοτρόφων της Χίου, ενώ προτείνει ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.
"Είμαστε στην επόμενη μερα αλλα η καταστροφή ειναι μεγάλη. Θα πρεπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση για ακομη μια χρονιά", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsit, η κ. Καλογήρου.

Οι υποσχέσεις του Βαγγέλη Αποστόλου
Διαφορετική απ’ ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο. Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Χαρακτήρισε δε ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά.

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου