Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Νότια Χίο σήμερα Τρίτη 26/7 το πρωί

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας πυροσβέστες από τη Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και οι κάτοικοι της νότιας Χίου για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε και συνεχίζει να καταστρέφει δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής κόστος.

Ως ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 χθες Δευτέρα 25/7 το πρωί. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής συνεχίζουν...
να δίνουν σκληρή μάχη μαζί με εθελοντές και κατοίκους των χωριών της νότιας Χίου, που είδαν τις πύρινες φλόγες να αποτελειώνουν το καταστροφικό έργο που είχε αρχίσει με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012.

Ο μερικός έλεγχος των μετώπων οδήγησε και στην ανασύνταξη των δυνάμεων κατάσβεσης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Παρά το γεγονός ότι οι εστίες έχουν περιορισθεί και τα μέτωπα είναι μικρότερα υπάρχει μέγιστη επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς σε άλλες περιοχές.

Τα μέτωπα

Στον δρόμο Βέσσας – Αρμολίων και στη γύρω περιοχή εντοπίζονταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι μεγαλύτερες εστίες φωτιάς και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την τιθάσευση της πυρκαγιάς. Η φωτιά πέρασε μέσα από το κάστρο των Αρμολίων και στο σημείο αυτό είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Για την κατάσβεση των εστιών επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα και λίγο πριν πέσει το σκοτάδι πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών που καίγονται.

Τα άλλα μέτωπα και ειδικότερα στην περιοχή Ελάτας, Λιθίου, Πυργίου και Μεστών βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά πάντα υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις.


Οικονομική καταστροφή

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Τις καμένες εκτάσεις καθώς και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στις αγροτικές εκτάσεις θα επιθεωρήσει σήμερα Τρίτη 26/7 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, συνοδευόμενος και από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (με τον πρόεδρο του Οργανισμού).

Η πλήρης καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς θα πάρει ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπο η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Την Τρίτη (σ.σ. σήμερα) θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο ζητά η Ελ.Βόζενμπεργκ

Στο μεταξύ, το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας.

Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των Ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου