-Φόβος για νέες "αποσκιρτήσεις" Τούρκων αξιωματικών προς την Ελλάδα
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς
και στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα μετά την απόφαση για
επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία και το πογκρόμ διώξεων
στρατιωτικών, δικαστικών και δημοσίων υπαλλήλων από το
καθεστώς Ερντογάν.Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ε.Αυλωνίτου η οποία ζήτησε να μην χορηγηθεί άσυλο και να εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που...
κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, το Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε ότι θα τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς και ελληνικού δικαίου για την απόδοση ασύλου, αδειάζοντας την βουλευτή του κόμματος. Ηδη οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν από την Καβάλα στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας.
Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν από την κρίση στην Τουρκία. Την κρισιμότητα της κατάστασης ανέδειξε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην βουλή για τον εκλογικό νόμο. Αθήνα και Βρυξέλλες ανησυχούν κυρίως για την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας για το προσφυγικό καθώς αποτελεί όπλο στα χέρια του Ερντογάν η παραμονή περίπου 2 εκ. προσφύγων από τη Συρία στα τουρκικά παράλια της Μ. Ασίας.
Παράλληλα όμως οι ελληνικές αρχές καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο καθώς η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την κυβέρνηση και την ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει επιδοθεί σε πογκρόμ διώξεων πολιτών και αξιωματούχων του στρατού και της δικαιοσύνης με την δικαιολογία της συμμετοχής στο πραξικόπημα.
Ήδη οι ανησυχίες των ελληνικών αρχών εντείνονται από την αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή το πρωί δύο βάρκες, με περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν στη Λέσβο. Το τελευταίο δεκαήμερο στη Λέσβο έφθασαν 430 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι έχουν ατονήσει στα τουρκικά παράλια λόγω των εξελίξεων από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μάλιστα οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις στελεχών της Τουρκικής Ακτοφυλακής στα πλαίσια των όσων ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τουρκικές αρχές αναζητούν εκατοντάδες στελέχη του τουρκικού στρατού που έχουν... εξαφανιστεί προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη και την απόδοση ευθυνών για το πραξικόπημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα, τα στελέχη του στρατού και του λιμενικού σώματος στην Τουρκία που τα ίχνη τους έχουν χαθεί, να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα και να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα ως πρόσφυγες.
Από τα σενάρια που απεύχεται τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα εάν εντοπιστούν αντικαθεστωτικοί να προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά και παρέμβει το τουρκικό λιμενικό σώμα χωρίς να ειδοποιήσει και να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές. Για τον λόγο αυτό το Μ. Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά σενάρια.
Την ίδια στιγμή η τουρκική ηγεσία έχει επιλέξει επιθετική πολιτική και έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο δηλώσεων τόσο με τις ΗΠΑ για την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν όσο και με την Ε.Ε., προσεγγίζοντας την Ρωσία σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου