Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Μάχη για την τελική κατάσβεση της φωτιάς στη Νότια Χίο

-Οι επιπτώσεις και η επόμενη μέρα
 
Στη μάχη ελέγχου του πύρινου μετώπου έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. 
 
 Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα δύο canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί επιχειρώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην... αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί με το πλοίο Αριάδνη της Hellenic Seaways 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων, καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Οικονομική καταστροφή

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Τις καμένες εκτάσεις καθώς και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στις αγροτικές εκτάσεις θα επιθεωρήσει το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, o οποίος θα φτάσει στο νησί στις 11.30 π.μ.  συνοδευόμενος και από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (με τον πρόεδρο του Οργανισμού).

Η πλήρης καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς θα πάρει ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπο η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.
 
Χάσαμε 10 τόνους
 
Ο κ. Τούμπος σε σχετικό ερώτημα για το ποιά εκτιμάει ότι είναι η ζημιά στο προστατευμένο προϊόν της μαστίχας, τόνισε ότι από τη συνολική ετήσια παραγωγή των 150 τόνων σίγουρα έχουμε χάσει 10 τόνους. Ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός, αφού από τη φωτιά του 2012, όπου είχαν καεί συνολικά 180.000 μαστιχόδεντρα, μόνο το 17% καλύφθηκε από τις αποζημιώσεις.

Ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο ζητά η Ελ.Βόζενμπεργκ

Στο μεταξύ, το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας. 
 
Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου