Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” μέχρι τις 4 Μαΐου

“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” μέχρι τις 4 ΜαΐουΤο πρόγραμμα των φετινών δράσεων με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που με επιτυχία διοργανώνει από το 2012 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με πλήθος φορέων, δημόσιων και μη, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρουσία διευθυντικών στελεχών του ΥΠΠΟΑ. Ταυτόχρονα έγινε ένας σύντομος απολογισμός των δράσεων για το 2012.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας και συνολικά της κυβέρνησης, γιατί σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις...
απίστευτες φυσικές καλλονές, η πολιτική με το περιβάλλον και η πολιτική με τον πολιτισμό πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία και σύγκλιση» δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για τις ελληνικές εκθέσεις που «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό ως «οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας» όπως η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις Ελληνικές συλλογές», που μετά το πέρας της στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, έχοντας προσελκύσει τουλάχιστον 200.000 επισκέπτες, εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη Βίλλα και στο Κέντρο Γκετί στο Λος Άντζελες.

Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου 2014 αναμένεται να ξεκινήσει στην Οτάβα του Καναδά η έκθεση «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα μεταφερθεί τον Ιούνιο του 2015 στο Μόντρεαλ και τον Δεκέμβριο του 2015 στο Field Museum στο Σικάγο, με προοπτική την άνοιξη του 2016 να φιλοξενηθεί στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, η μεταφορά μέρους της έκθεσης για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, συμφωνήθηκε κατά το τελευταίο ταξίδι του κ. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Ιούνιο, διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για να τακτοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ ελληνική επιδίωξη είναι η έκθεση να πραγματοποιηθεί στη δυτική πτέρυγα της Πινακοθήκης, η ανακαίνιση της οποίας θα ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του 2016.

«Επιδίωξή μας είναι να είναι η πρώτη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη πτέρυγα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όσο για το ποια εκθέματα θα την πλαισιώνουν, αυτό θα αποφασιστεί από τα ελληνικά επιστημονικά συμβούλια και τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

«Το θέμα των εκθέσεων της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό είναι βασικός άξονας πολιτικής. Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη αυτή την εξωστρέφεια, η οποία οικοδομεί εκ νέου τη δημόσια εικόνα της χώρας διεθνώς, δείχνει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα προβάλλει τη χώρα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η εικόνα του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή συνολικά για τη χώρα σήμερα. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, πόσο μάλλον που αυτή η πολιτική προβάλλει τα εθνικά δίκαια της χώρας σε πολλά ζητήματα, δίνει απαντήσεις σε ανιστόρητες ανοησίες, συμβάλλει καθοριστικά στο να γνωρίσουν τη χώρα πολίτες του κόσμου από τις τέσσερις άκρες της γης και αποτελεί έναν μαγνήτη μέσω του οποίου αυξάνεται η δυνατότητα προσέγγισης επισκεπτών», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Επίσης, η κ. Μενδώνη, που επισκέφτηκε πρόσφατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, πληροφόρησε ότι το τελευταίο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την επόμενη βδομάδα, ενώ η ημερομηνία των εγκαινίων δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

«Η εικόνα που πήραμε από το μουσείο είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που πραγματικά θέλουμε. “Βγαίνει” ένας εκπληκτικός πλούτος για τον μινωικό πολιτισμό, που ο παλιός τρόπος έκθεσης υστερούσε τη δυνατότητα από τον επισκέπτη και από τον μελετητή να τον δει. Θα είναι ένα από τα ωραιότερα μουσεία διεθνώς», δήλωσε χαρακτηριστικά η γγ.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από σήμερα Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Κυριακή 4 Μαΐου, με είσοδο ελεύθερη, σε 29 νομούς της επικράτειας.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς: 42 Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες υπηρεσίες και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 22 δήμοι, 10 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 6 πανεπιστημιακές σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, όπως και πάρα πολλοί εθελοντές.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις οι οποίες αφορούν τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Η πρώτη είναι η διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με τη Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μέσα από τη διαδρομή αυτήν παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον του νησιού από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα και η συνύπαρξη με τα αρχαία μνημεία, ενώ τονίζεται η συμβολή του Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε στο νησί, και του Θεόφραστου, που καταγόταν από την Ερεσό, στη μελέτη του περιβάλλοντος της Λέσβου.

Η δεύτερη δράση αφορά στις «Πράσινες Διαδρομές» που πλαισιώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας στον νομό Ρεθύμνου, περιοχή όπου φύονται εκατοντάδες ενδημικά δέντρα και φυτά. Μαζί με γειτονικούς ιστορικούς τόπους, όπως η Μονή Αρκαδίου, που βρίσκεται μόνον 5 χλμ. από την αρχαία πόλη, και βενετσιάνικα χωριά, όπως το χωριό κεραμέων στις Μαργαρίτες, δημιουργήθηκαν μονοπάτια με ξυλόσκαλες, κουπαστές, καθιστικά, ενώ φυτεύτηκαν εκατοντάδες ενδημικά δέντρα στο πλάι τους, χαρίζοντας το «ευωδιαστό» τους όνομα και προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν το αρχαιολογικό πάρκο, όχι μόνον τις οκτώ μέρες των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου