Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Έρχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών μετά από 3 χρόνια μειώσεων

Έρχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών μετά από 3 χρόνια μειώσεων Μετά τη λαίλαπα των τελευταίων τριών χρόνων με τις μειώσεις μισθών και τις καταργήσεις επιδομάτων που προκάλεσαν μειώσεις αποδοχών οι οποίες έφτασαν και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι ξεκίνησε η αναστροφή της πορείας των μισθών.

Οι αυξήσεις που προβλέπονται μέσα στους επόμενους μήνες φυσικά και δεν αποκαθιστούν παρά στο ελάχιστον κάποιες από τις απώλειες αρχίζουν από 0,5% και φτάνουν το 2%.

Οι κλαδικές συμβάσεις που άρχισαν να συμφωνούνται είναι...
οι πρώτες μετά από 3 χρόνια που προβλέπουν αυξήσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπονται και πριμ.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται ακόμη και καταβολή ενός επιπλέον μισθού. Βέβαια δεν υπάρχει ακόμη κανείς λόγος πανηγυρισμών για τους εργαζόμενους καθώς δεν αποκαθίστανται οι καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων του παρελθόντος, ωστόσο είναι μια αρχή που δείχνει ότι ίσως άρχισε η σταθεροποίηση.

Τέσσερις από τις συνολικά έξι κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2014 έως σήμερα προβλέπουν μισκρές αυξήσεις.

Πρόκειται για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Ηράκλειο (αύξηση 2% από την 1η Απριλίου του 2015), στα Χανιά (0,5% από την 1/1/2015 + 1% από την 1/1/2016), στο Λασίθι (αύξηση 1% από την 1/1/2015), στη Ρόδο (αύξηση 0,4% από την 1/1/2015 και 1% από την 1/1/2016). Οι αυξήσεις συνομολογήθηκαν σε συνέχεια της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που πρώτη προέβλεψε αύξηση βασικών μισθών κατά 1% από την 1/1/2015 και των μικρότερων μισθολογικών αυξήσεων οι οποίες έγιναν φέτος .

Αύξηση 1% στους μισθούς ή, εναλλακτικά, πριμ στους εργαζομένους την 1/1/2015, με βάση τα αποτελέσματα του '14, προβλέπουν επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί .

Αύξηση 1,5% αναδρομικά από 1/3/2014 συμφωνήθηκε στην «Αθηναϊκή Χαρτοποιία».

Αυτόματη αύξηση 1% από τον Ιούλιο
Η κατάργηση μιας εισφοράς φέρνει μια μικρή αύξηση για όλους του εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Από 1η Ιουλίου καταργείται η εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών. Μετά την κατάργηση της εισφοράς 1% που νομοθέτησε το υπουργείο Εργασίας, σε μισθό 1.500 ευρώ, η διαφορά - αύξηση θα είναι 15 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου