
Οι κύριες χώρες εξαγωγών μας (για πορτοκάλια και μανταρίνια) - σύμφωνα με τα στοιχεία - είναι η...
Ρουμανία, η Γερμανία, η Σερβία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Στο κομμάτι των εισαγωγών, η χώρα μας εισάγει μικρές ποσότητες πορτοκαλιών από την Νότια Αφρική και τη Γερμανία ενώ μανταρίνια εισάγει από την Ιταλία και την Κύπρο.
Το USDA εκτιμά επίσης ότι η παραγωγή λεμονιών και γκρέιπφρουτ θα παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, για τα λεμόνια, το USDA χαρακτηρίζει την Ελλάδα... μεγάλο εισαγωγέα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2011/2012 εισήγαγε 31.384 τόνους.
Πορτοκάλια
Ειδικότερα, όσον αφορά την κατανάλωση πορτοκαλιών τα στοιχεία αναφέρουν ότι την περίοδο 2013/14 προβλέπεται αύξηση σε ποσοστό 5,5%. Όσον αφορά τις εξαγωγές η χώρα μας, σύμφωνα με τον USDA την περίοδο 2011/12 εξήγαγε 331.295 τόνους πορτοκαλιών, κυρίως στη Ρουμανία (68.050 τόνους), τη Γερμανία (37.524 τόνους), τη Σερβία (32.478 τόνους), την Πολωνία (28.339 τόνους), την Ουγγαρία (25.810 τόνους) και τη Βουλγαρία (23.594 τόνους).
Επίσης, την περίοδο 2011/12, η Ελλάδα εισήγαγε 5.082 τόνους νωπών πορτοκαλιών, κυρίως από τη Νότια Αφρική (1.174 τόνους), τη Γερμανία (1.136 τόνους), τη Βουλγαρία (982 τόνους) και την Ιταλία (935 τόνους).
Χυμός Πορτοκαλιού
Σχετικά με τη χυμοποποίηση πορτοκαλιών, το USDA αναφέρει ότι η Ελλάδα προβλέπεται να επεξεργαστεί περίπου 130.000 τόνους πορτοκάλια για την παραγωγή 7.982 τόνων συμπυκνωμένου χυμού. «Ο συνολικός όγκος των πορτοκαλιών που διοχετεύονται στην χυμοποίηση εξαρτάται από την ποιότητα της παραγωγής αλλά και την ποσότητα των πορτοκαλιών που προορίζονται για την αγορά νωπών προϊόντων, τόσο στις εγχώριες όσο και ξένες αγορές», σημειώνει στις εκτιμήσεις του το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας.
Μανταρίνια
Εκτός από την αύξηση της παραγωγής στα μανταρίνια τα στοιχειά του USDA δείχνουν επίσης ότι την περίοδο 2011/12 η Ελλάδα εξήγαγε 74.838 τόνους. Οι χώρας κατά σειρά ήταν η Ρουμανία (19.478 τόνους), η Βουλγαρία (13.868 τόνους) και η Σερβία (8.080 τόνους). Την ίδια περίοδο η Ελλάδα εισήγαγε 3.362 τόνους νωπών μανταρίνια κυρίως από την Ιταλία (1.696 τόνους) και την Κύπρος (768 τόνους).
Λεμόνια
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή λεμονιών την περίοδο 2013/14 – όπως προαναφέραμε – κάνουν λόγο για σταθεροποίηση σε σχέση με πέρσι. «Οι βασικές περιοχές παραγωγής είναι οι Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας και Πειραιά. Η σημαντικότερη ποικιλία λεμονιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Maglini», σημειώνει το USDA. Επίσης, τονίζετε ότι η κατανάλωση λεμονιών στην Ελλάδα προβλέπεται να μείνει επίσης σταθερή. «Την περίοδο 2011/12, η Ελλάδα εισήγαγε 31.384 τόνους λεμόνια, κυρίως από την Αργεντινή (15.770 τόνους), την Τουρκία (5.903 τόνους), και την Ιταλία (4.354 τόνους). Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εξήγαγε 5.922 τόνους λεμόνια, κυρίως στη Ρουμανία (2.407 τόνους) και τη Βουλγαρία (2.137 τόνους)», αναφέρουν τα στοιχεία του USDA.
Γκρέιπφρουτ
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας για τα Γκρέιπφρουτ, η παραγωγή τους στην Ελλάδα προβλέπεται να παραμείνει σταθερή σε σχέση με πέρσι όπως επίσης και η κατανάλωση. Η έκθεση του USDA σημειώνει επίσης ότι την περίοδο 2011/12 η Ελλάδα εξήγαγε 1.676 τόνους γκρέιπφρουτ σε χώρες όπως η Βουλγαρία (620 τόνους) και η Ρουμανία (452 τόνους). Την ίδια περίοδο εισήγαγε 3.128 τόνους, κυρίως από τη Νότια Αφρική (1.165 τόνους), τη Κύπρο (530 τόνους) και την Κίνα (415 τόνους).
Πηγή: agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου