Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Προσοχή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν λάθη – Διπλή χρέωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Προσοχή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν λάθη – Διπλή χρέωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων- Όσοι πλήρωσαν μια δόση ή ολόκληρο τον φόρο είδαν στο νέο εκκαθαριστικό ότι οφείλουν ολόκληρο το ποσό
- Τι πρέπει να κάνουν όσοι πλήρωσαν για να γλιτώσουν το “φέσι” από την εφορία
- Απίστευτες καθυστερήσεις ως και 3 μήνες για όσους έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


Δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας το νέο εκκαθαριστικό χιλιάδες πολίτες που έκαναν το...
λάθος να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το αλαλούμ που επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ και την προχειρότητα τόσο στη δόμηση του νόμου όσο και στις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν καλά κρατεί.

Όσοι είχαν σπεύσει να πληρώσουν είτε το 1/5, την πρώτη δόση δηλαδή, με βάση τα αρχικά ποσά ή όσοι είχαν τη δυνατότητα ολόκληρο το ποσό είδαν ξανά στο νέο εκκαθαριστικό ολόκληρη την οφειλή σαν να μην είχαν πληρώσει ποτέ.

Το σύστημα ... τα έχασε. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν με έκπληξη ότι πρέπει να ξαναπληρώσουν και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ χωρίς να λάβει υπόψη της τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις σε περίπτωση που έχει πληρωθεί η πρώτη αρχική δόση του φόρου.

Σε μια άλλη εφαρμογή όμως όπου υπάρχει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet και στην οποία αναγράφονται οι πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές τους που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται να έχουν εξοφληθεί κανονικά είτε στο σύνολό τους είτε κατά το 1/5, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι πολίτες;

Τίποτε, να υπολογίσουν το ποσό μόνοι τους και να περιμένουν το σύστημα να ενημερωθεί.



Εν τω μεταξύ σε ανοιχτή γραμμή με το Taxisnet....θα βρίσκονται μέχρι το τέλος του έτους περισσότεροι από 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μάθουν το οριστικό ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ αλλά και όσους θα διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9.

Προσοχή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να λάβουν το νέο εκκαθαριστικό για να αρχίσουν να πληρώνουν το φόρο. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου όπως αυτός προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση. Δηλαδή χωρίς να ληφθούν οι εκπτώσεις ή οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια το εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου θα αλλάξει και μάλιστα μπορεί να τροποποιηθεί πάνω από δυο φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου