- Η χρονολόγηση των δύο “Καρυάτιδων” θα δείξει την ηλικία του τάφου της Αμφίπολης
- Τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίζονται ίσως αποκαλύψουν το μυστικό τους
- Κρατούν την ανάσα τους οι αρχαιολόγοι περιμένοντας να βρουν αγγεία ή νομίσματα
- Βέβαιοι ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί δηλώνουν οι επιστήμονες που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή
Οι δυο κόρες που όλο χάρη κρατούν το φόρεμά τους και...
προχωρούν, φαίνεται ότι κρατούν και ένα μεγάλο μυστικό για τον τάφο της Αμφίπολης.
Αν και μιλάμε για αγάλματα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν φωνή, ότι θα μιλήσουν και μάλιστα πιστεύουν ότι το μυστικό τους κρύβεται... στα πόδια τους.
Όχι, δεν είναι τα δάκτυλα, αυτά μπορεί να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ναι, και οι δυο έχουν το λεγόμενο ελληνικό πόδι. Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού τους είναι μεγαλύτερο από το πρώτο και τα υπόλοιπα ακολουθούν όντας το ένα μικρότερο από το άλλο μέχρι το τελευταίο.
Αυτό το σχήμα ποδιού με τα δάκτυλα υπό κάποια γωνία ονομάζεται και ελληνικό πόδι. Ακολουθήθηκε σχεδόν ευλαβικά στην κατασκευή αγαλμάτων στην κλασική εποχή, αλλά και στην ελληνιστική, το ίδιο συνέβη όμως συνέβη και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Επί αιώνες λοιπόν έτσι κατασκευάζονταν τα αγάλματα και κάπως έτσι αυτό το στοιχείο δεν βοηθάει.
Αντίθετα τα βάθρα των δυο αγαλμάτων μπορούν να δείξουν πολλά.
Αν τα βάθρα αποδειχθεί πως είναι αναπόσπαστο μέρος του τάφου, είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό και έχουν τοποθετηθεί στην φάση κατασκευής του μνημείου, τότε σημαίνει ότι τα αγάλματα είχαν προϋπολογιστεί να μπουν εκεί από την αρχή και από τη στιγμή που το υπόλοιπο μνημείο έχει χρονολογηθεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα έτσι και τα αγάλματα δεν μπορεί να είναι τοποθετημένα μεταγενέστερα στον τάφο.
Με βεβαιότητα όμως οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να μιλήσουν ότι αποκαλύψουν τα κτερίσματα του νεκρού. Αγγεία, νομίσματα ή άλλες ανθρώπινες κατασκευές που να παραπέμπουν σε συγκεκριμένη περίοδο.
Αυτά συνήθως βρίσκονται στον κυρίως χώρο του τάφου, στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο δηλαδή, όπου ακόμη οι αρχαιολόγοι δεν έχουν φτάσει.
Τώρα οι επιστήμονες που μετέχουν στην ανασκαφή ωστόσο δηλώνουν βέβαιοι ότι οι θησαυροί του τάφου είναι εκεί και τους περιμένουν, ότι κανείς δεν μπόρεσε να φτάσει πριν από αυτούς.
Μάλιστα αποδείχθηκε ότι οι τελευταία οπή στον τοίχο δεν είναι ανθρώπινο έργο που να παραπέμπει σε έργο τυμβωρύχων όπως οι προηγούμενες αλλά σε φυσική φθορά των υλικών κατασκευής του μνημείου.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι η μικρή και κάπως περίεργη σε σχέση με τις προηγούμενες τέταρτη πύλη του τάφου είναι έτοιμη να “ανοίξει” τα μυστικά της.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου