Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΠΑ: Ρύθμιση - ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

ΦΠΑ: Ρύθμιση - ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις- Από την 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν τον ΦΠΑ αν δεν έχουν πληρωθεί το τιμολόγιο που έχουν εκδώσει
- Θα καταβάλουν τον ΦΠΑ όταν θα εξοφλείται το τιμολόγιο
- Ποιούς θα αφορά σε πρώτη φάση η διάταξη

Ανάσα για εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο ως 500.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν το ΦΠΑ αν δεν έχουν πληρωθεί το τιμολόγιο που έχουν εκδώσει. Θα καταβάλουν το ΦΠΑ όταν θα εξοφλείται το τιμολόγιο.

Ως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ΦΠΑ με την έκδοση του τιμολογίου ανεξάρτητα αν είχαν εισπράξει ή όχι το αντίτιμο, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά χρηματοδοτούσαν το Δημόσιο. Το φαινόμενο ήταν εκτεταμένο ειδικά στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Με το μέτρο που θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου ουσιαστικά θα...
ενισχυθεί η ρευστότητα των εν λόγω επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών η οποία ως γνωστόν είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγάλη απειλή για “λουκέτο”.

Η συγκεκριμένη διάταξη σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο.

Αν όμως ενταχθούν, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου