- Το μνημείο της Αμφίπολης ίσως κρύβει πολλά ακόμη κτίσματα εκτός από τον τάφο
- Κατασκευασμένος για να μείνει απόρθητος ολόκληρος ο τύμβος
- Αναμένονται ανακοινώσεις για την τέταρτη πύλη και που οδηγεί
Ακόμη και οι προσπάθειες με τα πιο σύγχρονα μέσα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες. Το μνημείο κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του παρά το γεγονός ότι...
οι αρχαιολόγοι εδώ και μήνες προχωρούν με τη χρήση της πιο μοντέρνας τεχνολογίας.
Πλέον η ανασκαφή έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Αύριο αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στην περιβόητη τέταρτη πύλη. Την πύλη που δημιούργησε πολλά ερωτήματα για τον ρόλο της καθώς είναι κάπως πιο αριστερά και σαφώς πιο μικρή από τις άλλες.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν με βάση τις δηλώσεις της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά τον τρίτο θάλαμο ο τάφος έχει καθοδική πορεία. Μοιάζει να είναι υπόσκαφος από το σημείο αυτό και μετά.
Φαίνεται ότι οι αρχαίοι κατασκευαστές έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν μακρυά όσους ήθελαν να βεβηλώσουν τον τάφο αρπάζοντας τα πολύτιμα κτερίσματα των νεκρών.
Το μνημείο φαίνεται ότι εντός του περιβόλου του οποίου η διάμετρος αγγίζει το μισό χιλιόμετρο περιλαμβάνει περισσότερα από ένα κτίσματα. Αυτό έδειξαν οι ειδικές έρευνες που έγιναν από γεωλόγους.
Το ερώτημα είναι εάν η πύλη οδηγεί σε έναν τάφο ή σε έναν διάδρομο που με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερα από ένα κτίσματα τα οποία μοιράζονταν μια κεντρική είσοδο.
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Λαζαρίδη ο οποίος έκανε και τις πρώτες ανασκαφές στον χώρο το μυστικό πιθανότατα ξεκλειδώνει και από την κορυφή του τύμβου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εκείνος είχε επιλέξει την κάθετη ανασκαφή σε αντίθεση με τη σημερινή ανασκαφική προσπάθεια.
Κατά τον Λαζαρίδη ίσως το κλειδί του τύμβου ολόκληρου ήταν ο λέων που έστεκε στην κορυφή του. Πιθανότατα από τη βάση του υπήρχε είσοδος στο μνημείο την οποία “φύλασσε” ο λέων αλλά και μια κατασκευαστική παγίδα που πιθανότατα εμπόδιζε όσους δεν γνώριζαν το μυστικό για την είσοδο.
Άλλωστε οι αλλεπάλληλοι τοίχοι και το χώμα στην κύρια είσοδο του μνημείου δείχνουν ότι υπήρξε γιγαντιαίων διαστάσεων προσπάθεια “υπονόμευσης” των προσπαθειών των τυμβωρύχων.
Το ερώτημα είναι όμως γιατί έγινε μια κατασκευή τεραστίων διαστάσεων με έναν επίσης τεραστίων διαστάσεων διάδρομο διακοσμημένο με αγάλματα και ακριβό μάρμαρο χωρίς μάλιστα πόρτες ώστε να είναι επισκέψιμο και στην συνέχεια ολόκληρη αυτή η κατασκευή κυριολεκτικά πακτώθηκε;
Οι έρευνες στην περίβολο δεν έδειξαν μέχρι στιγμής άλλη είσοδο που να οδηγεί σε κάποιο άλλο κτίσμα. Με δεδομένο ότι πιθανότατα ο τάφος δεν είναι το μόνο κατασκεύασμα εντός του περιβόλου, όπως άλλωστε δείχνουν και οι γεωλογικές έρευνες, μπαίνει και το δεύτερο ερώτημα για τον ρόλο που παίζει η λαμπρή είσοδος.
Άλλωστε η ακτίνα του κύκλου που σχηματίζει η περίβολος είναι σχεδόν 80 μέτρα, δεν έχει ανασκαφεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα και την ώρα αυτή οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε μια πύλη μυστήριο.
Μια πύλη που δείχνει ότι η λαμπρή είσοδος τελειώνει και ξεκινάει το κυρίως μνημείο η ξεκινάει ο χώρος όπου η κατασκευή απ' την αρχή είχε κατασκευαστεί ώστε να μην είναι επισκέψιμη...
Είναι προφανές ότι παρά τα όσα μεγαλειώδη έχουν αποκαλυφθεί στον λόφο Καστά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, οι εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν είναι μάλλον πολύ περισσότερες.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου