Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, ντομάτες και μαρούλια

Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, ντομάτες και μαρούλιαΗ τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτιναχθεί 46% από τις αρχές του έτους, η χονδρική τιμή για το μαρούλι έχει αυξηθεί κατά 59% από τον Αύγουστο ενώ της ντομάτας κατά 73%, γραφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times...



Η μειωμένη συγκομιδή εκτινάσσει την τιμή της ...σαλάτας

Μεγάλη άνοδος αναμένεται να εκδηλωθεί στις τιμές της σαλάτας, μετά την εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου, των λαχανικών και της ντομάτας, εξαιτίας κυρίως της μακροχρόνιας ξηρασίας που επικρατεί στην Ισπανία.

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτιναχθεί 46% από τις αρχές του έτους

Η απουσία βροχοπτώσεων στις νότιες περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει τον φόβο ότι η φετινή σοδειά ελιάς θα είναι μισή από τα περσινά επίπεδα. Τα προβλήματα στην Ισπανία εμφανίζονται παράλληλα με την εκδήλωση ασθενειών στα ελαιόδεντρα της Πούγκλια, της βασικής ελαιοπαραγωγικής περιφέρειας της Ιταλίας.

Η χονδρική τιμή για το μαρούλι έχει εκτιναχθεί 59% από τον Αύγουστο ενώ της ντομάτας έχει εκτιναχθεί 73%

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτιναχθεί 46% από τις αρχές του έτους στα 2.250 ευρώ ανά τόνο.

Η ισπανική ξηρασία έχει πλήξει επίσης τις καλλιέργειες ζαρζαβατικών και ντομάτας, καθώς και φρούτων και λαχανικών.

Η χονδρική τιμή για το μαρούλι έχει εκτιναχθεί 59% από τον Αύγουστο και ανέβηκε από τα 0,35 ευρώ το κιλό στα 0,53 ευρώ το κιλό, ενώ της ντομάτας έχει εκτιναχθεί 73% στα 0,53 ευρώ από 1,30 ευρώ ανά κιλό.

Το ισπανικό λάδι εξάγεται κυρίως στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η Ιταλία προσφέρει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ο Νο2 παραγωγός στον κόσμο, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με μερίδιο 13% στις παγκόσμια αγορά

Η Loraine Hudson, αναλύτρια εμπορευμάτων στον οίκο δεδομένων Mintec, σχολιάζει ότι η αγορά ελαιόλαδου ακολουθεί ανάλογο μοτίβο με εκείνο του 2012, όταν έπληξε η ξηρασία την παραγωγή.

Το 2012 οι τιμές εκτινάχθηκαν όταν η ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου μειώθηκε 61% σε σχέση με το 2011, πέφτοντας στους 619.000 τόνους. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Το 2013 η σοδειά ανέκαμψε και εμφάνισε ρεκόρ στους 1,7 εκατ. τόνους.

Οι τωρινές εκτιμήσεις «βλέπουν» την ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου στους 710.000 τόνους, με πτώση 60% σε σχέση με την περσινή σοδειά αλλά με άνοδο 15% σε σχέση με το 2012. Ωστόσο η κα Hudson τονίζει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί αν δεν τελειώσει η συγκομιδή.

Η Ισπανία παράγει το 50% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου εκ του οποίου το 73% προέρχεται από την Ανδαλουσία και το 16% από την Καταλονία. Το 2013 οι εξαγωγές λαδιού από την Ανδαλουσία είχαν αξία 1,5 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση στην φετινή συγκομιδή ακολουθεί την τεράστια αύξηση στις εξαγωγές ελαιόλαδου από την Ανδαλουσία κατά το α΄ εξάμηνο 2014 (το μάζεμα στην Ανδαλουσία διαρκεί μέχρι και τον Ιανουάριο). Οι εξαγωγές στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 ανήλθαν στα 1,07 δισ. δολάρια.

Στην αγορά χονδρικής, η τιμή για το παρθένο ελαιόλαδο έχει εκτιναχθεί από €2,40 στα €2,70 το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης ελαιοπαραγωγών της Ισπανίας Infaoliva. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά έως 0,50 ευρώ το λίτρο στην Ισπανία και τα παράγωγα συμβόλαια futures Σεπτεμβρίου για το παρθένο ελαιόλαδο κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2013.

Το ισπανικό λάδι εξάγεται κυρίως στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η Ιταλία προσφέρει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ο Νο2 παραγωγός στον κόσμο, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με μερίδιο 13% στις παγκόσμια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου