Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Διευκρινιστική ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου για τα κρούσματα κορωνοϊού με τόπο μόνιμης κατοικίας τη Χίο

Τέσσερα είναι τα θετικά δείγματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αποδίδονται στο νησί μας

Τα πράγματα στη σωστή της διάσταση βάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με ανακοίνωσή του όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Συλλόγου διευκρινίζεται ότι...
όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα, χαρτογραφείται με βάση την δήλωση του, για του που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.

Συνεπώς, έτσι εξηγούνται τα κρούσματα που αποδίδονται στην Χίο και που με βάση τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο είναι τέσσερα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός επειδή ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι 8 με 10 φορές μεγαλύτερος από τα κρούσματα που εντοπίζονται.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνονται:

Με αφορµή την ανησυχία που επέφερε η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ θετικού δείγµατος στη Χίο και τον πρόσκαιρο εφησυχασµό από την δήλωση της Διοίκησης του «Σκυλίτσειου» Νοσοκοµείου πως δεν υπήρχε θετικό δείγµα στα διενεργειθέντα test, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου κρίνει σκόπιµο να αναφέρει τα παρακάτω:

-Δείγµατα δεν λαµβάνει µόνο το Νοσοκοµείο. Λαµβάνουν επίσης στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, στις δύο ιδιωτικές κλινικές («Ελευθώ» και «Ζωοδόχος Πηγή»), σε κάποια ιδιωτικά µικροβιολογικά εργαστήρια και σύντοµα θα λαµβάνονται και στο Κέντρο Υγείας Χίου, καθώς για το λόγο αυτό έγινε η πρόσληψη 2 ατόµων στο ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού.

-Η εξέταση PCR δεν έχει 100% ευαισθησία, δεν µπορεί, δηλαδή, να αναδείξει το πραγµατικό σύνολο των θετικών από αυτούς που κάνουν την εξέταση. Κατά συνέπεια, τα αρνητικά αποτελέσµατα µπορεί να κρύβουν κάποιο αριθµό θετικών που εµφανίζονται ως αρνητικά.

-Ο ΕΟΔΥ ενηµερώνει καθηµερινά µε δελτίο τύπου για τον αριθµό των κρουσµάτων και τα κατατάσσει γεωγραφικά µε βάση τον τόπο µόνιµης κατοικίας τους, ανεξάρτητα από τον τόπο της ελληνικής επικράτειας που έχει πραγµατοποιηθεί το τεστ.

Στο χρονικό διάστηµα από την έναρξη της πανδηµίας έως και χθες (9/8/20), όπως καταδεικνύουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί στη Χίο 4 (τέσσερα) κρούσµατα θετικά σε Covid-19.

-Παρότι ο αριθµός των δειγµατοληψιών διαρκώς αυξάνεται, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να συµπεριλάβει όλους όσους έχουν τον ιό SARS-CoV-2, γι’αυτό και οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο πραγµατικός αριθµός των κρουσµάτων είναι 8-10 φορές µεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, που προφανώς δεν δικαιολογούν κανενός είδους εφησυχασµό, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου για άλλη µία φορά επισηµαίνει την τεράστια σηµασία της πιστής εφαρµογής των µέτρων πρόληψης, που ανάλογα µε την πορεία της πανδηµίας της Covid-19, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία επικαιροποιούν. Δεδοµένης της αυξητικής τάσης των κρουσµάτων και της διάρκειας που αυτή προβλέπεται να έχει, εφιστούµε σε όλους την προσοχή. Ειδικά στην παρούσα φάση που η επιστηµονική κοινότητα δεν διαθέτει εµβόλιο και αποτελεσµατική θεραπεία στη φαρέτρα της, η τήρηση των µέτρων και η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι τα µοναδικά µας όπλα απέναντι στον ιό.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου