Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Netflix: Η νέα σειρά που σου δείχνει πόσο εύκολο είναι να καταλήξεις άδικα στη φυλακή

Netflix: Η νέα σειρά που σου δείχνει πόσο εύκολο είναι να καταλήξεις άδικα στη φυλακήΤο κακό πρόσωπο της δικαιοσύνης σε μια ανατριχιαστική true crime σειρά για τα σκοτάδια του ποινικού συστήματος

«Φάκελος: Αθώοι» ονομάζεται η φρέσκια σειρά αστυνομικού ντοκιμαντέρ που μας έφερε το Netflix στις 15 Απριλίου, σε συνεργασία με το ασίγαστο Innocence Project.

Το Innocence Project (Πρόγραμμα Αθωότητας) είναι ένας...
οργανισμός ποινικολόγων που φέρνει στο φως δικαστικά λάθη και απάτες που έχουν ρίξει στη φυλακή αθώους ανθρώπους.

Εδώ έχουμε 9 υποθέσεις από τις περισσότερες από τις 2.600 τέτοιες περιπτώσεις που έχει αναλάβει το Innocence Project από το 1992, βγάζοντας με το τσουβάλι αθώους από τα κάγκελα της φυλακής.
Το Innocence Project δεν καταρρίπτει απλώς άδικες καταδίκες μέσω απλής εξέτασης με DNA, αλλά έχει επιφέρει κιόλας μεταρρυθμίσεις στο ποινικό σύστημα των ΗΠΑ.

Κι ενώ όλα αυτά είναι αφηρημένα νούμερα, η νέα σειρά τα μεταφράζει σε ιστορίες ανθρώπων, πραγματικών ανθρώπων που μπήκαν στη φυλακή ενώ ήταν αθώοι. Και μπήκαν για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες.

Τα 9 επεισόδια χωρίζονται μάλιστα σε 3 θεματικές, με καθεμιά να επικεντρώνεται και σε άλλη πτυχή του ποινικού συστήματος που προκαλεί αυτές τις άδικες καταδίκες: πειστήρια, μάρτυρες και διωκτικές αρχές.

Αναξιοπιστία και ρατσισμός δονούν τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, καθώς το απλό αλλά τραγικό ανθρώπινο λάθος έχει μικρό μερίδιο σε όλα αυτά.

Μια πολύ δυνατή σειρά ντοκιμαντέρ που μας ξεβολεύει ως πολίτες, όταν αναλογιζόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στον πανταχού παρόντα ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου