«Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον κορονοϊό» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και παρέθεσε επτά «χρυσούς» κανόνες για να προστατευτούμε όλοι.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε σήμερα, Τρίτη 12.05.2020, το παρών στο υπουργείο Υγείας, για να ενημερώσει για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 18 νέα κρούσματα του φονικού ιού και 2.744 συνολικά, ενώ οι νεκροί είναι πια συνολικά 152.
Πέρα από τα της ενημέρωσης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό μίλησε για τις εξελίξεις με τα εμβόλια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην… χαλαρότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Έδωσε όμως και… επτά χρυσούς κανόνες για να προστατευτούμε όλοι μας το συγκεκριμένο διάστημα που πλέον…
έχουμε βγει από το σπίτι.
Ο Τσιόδρας για τα εμβόλια και
την… “χαλάρωση όλων μας”
“Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιορισμών. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στην Γουχάν, στην Κορέα επίσης. Στην Γερμανία είδαν άνοδο των αριθμών”, τόνισε.
“Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με καταγραφή των δεδομένων να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μα συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν.
Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα βλέπουμε τα δεδομένα για να σβήσουμε μικρές φωτιές. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία.
Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται προσοχή σε μερικά πολύ απλά πραγματάκια”, τόνισε.
Οι… επτά εντολές του Τσιόδρα
Στην συνέχεια ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παρέθεσε πετά σημαντικά σημεία, τονίζοντας:
“Πρώτον ,να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν. Να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με κάποιο ιδιωτικό μέσο. Πάντως τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν.
Δεύτερον, όταν πρέπει και είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, να το κάνουμε με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται σωστά. Είδα πολλούς ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να την χειρίζονται με λάθος τρόπο. Να είναι η μάσκα κάτω από τη μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι. Δε μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό. Ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αλκοολούχο αντισηπτικό σε υγρή μορφή. Να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάλουμε ή πριν βάλουμε τη μάσκα. Ένα σακουλάκι, να βάζουμε τη μάσκα. Έχουν βγει και πολύ ωραία βίντεο για το πώς να χειριζόμαστε τη μάσκα. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει, όχι καλό. Και φυσικά δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των δύο ετών.
Τρίτον, χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα. Αυτό τον καιρό επίσης δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό χώρο.
Τέταρτον, οτιδήποτε ακουμπούμε, για παράδειγμα πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οποιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον. Και φυσικά πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.
Πέμπτον, οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω όχι για τις δουλειές μας, που τηρούμε τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για περπάτημα, να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη κι ανοικτούς. Οι λαοθάλασσες του σαββατοκύριακου δείχνουν μια ανάγκη κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε, αλλά δείχνουν και μια υποεκτίμηση της κατάστασης. Και σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.
Έκτον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε αυτό τον καιρό τις επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, δικό μας σε εισαγωγικά κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.
Έβδομον, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ιού, ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης περιστατικών αν έχουμε θετικό περιστατικό στο χώρο μας”, κατέληξε.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου