Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Έκπληκτο το κοινό της Αθήνας από τη θεατρική ομάδα Βολισσού

-Τις δύο παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα

Έκπληκτο έμεινε το κοινό της Αθήνας που παρακολούθησε το καταπληκτικό αποτέλεσμα της θεατρικής ομάδας Βολισσού, στις δύο παραστάσεις που ανέβασαν στον Πολυχώρο Άννα Μαρία Καλουτά του Δήμου Αθηναίων, στο Νέο Κόσμο.

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης


Περισσότερα από 700 άτομα παρακολούθησαν τις καλοδουλεμένες παραστάσεις του έργου Ταρτούφος του Γάλλου Μολιέρου, Παρασκευής και ...
Σαββάτου 22 και 23 Φεβρουαρίου 2019. Παρότι ο καιρός δε βοήθησε, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Όμηρος" του χωριού μας, αλλά και του Συλλόγου Βολισσιανών Αττικής "Αγία Μαρκέλλα" και την πρώτη μέρα η προσέλευση ξεπέρασε τα 300 άτομα, ενώ το Σάββατο άγγιξε τα 400 άτομα.

Αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων τα μέλη της διοίκησης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βολισσού "Ο Όμηρος", για την πρωτοβουλία της δημιουργίας της θεατρικής ομάδας. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαίρη Κακάνη εκπροσώπησε στις δύο παραστάσεις της Αθήνας το Σύλλογο, έχοντας την ευθύνη και για τη διάθεση των κρασιών από τα τρία οινοποιία της Αμανής, Αριούσιος, Κτήμα Κεφάλα και Πραστιά (Γιαλιάς) που για πρώτη φορά προβλήθηκαν από κοινού σε μια εκδήλωση.

Ο Μιχάλης Τσικαλάς με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Βολισσιανών, αντιπρόεδρο Μαίρη Κακάνη
Για το αποτέλεσμα της θεατρικής ομάδας Βολισσού, οφείλουμε να συγχαρούμε ιδιαίτερα το σκηνοθέτη της παράστασης, τον Δημήτρη Κεφάλα, ο οποίος πήρε ένα ...άγουρο υλικό, ανθρώπων που είχαν μηδενική ή απειροελάχιστη σχέση με το θέατρο και τους μετέτρεψε σε μια ομάδα που σίγουρα κάποια από τα μέλη της στέκονται με αξιώσεις πάνω στη σκηνή, ενώ κάποιοι απ' αυτούς θα μπορούσαν με επιτυχία να μετείχαν ακόμα και σε επαγγελματικό θίασο.
Ο Δημήτρης Κεφάλας ως Ταρτούφος με τον Στέφανο Πλακίδα στο ρόλο του Οργκόν

Ο Δημήτρης Κεφάλας που είναι και ο μοναδικός μη κάτοικος Βολισσού, που μετέχει στην ομάδα, (κατοικεί στη χώρα της Χίου και στα Κουρούνια), επανήλθε μετά από πάρα πολλά χρόνια στα θεατρικά δρώμενα της Χίου, ο οποίος μάλιστα ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία το ρόλο του Ταρτούφο. Ο τελευταίος βέβαια, έχει ασχοληθεί σε νεαρή ηλικία με το θέατρο, ως μέλος της θεατρικής ομάδας Χίου, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Χίου, καθώς και πρόεδρος της θεατρικής ομάδας "Οι Ψυχαγωγοί", ενώ έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και στο παρελθόν.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη, χωρίς βέβαια, να υστερεί κάποιος από το σύνολο, ήταν η παρουσία στη σκηνή του Στέφανου Πλακίδα που ενσάρκωσε τον ευκολόπιστο και αγαθό πλούσιο κύριο του σπιτιού. Ο τελευταίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, όχι άδικα, αφού με την ερμηνεία του, έδωσε άλλη αίγλη στο έργο. Θυμίζουμε βέβαια, ότι ο Στέφανος Πλακίδας, είχε εμφανιστεί στην τεράστια επιτυχία "τη Χιο να θυμόσαστε" μια παράσταση που είχε ανέβει το 1984 στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, από το Σύλλογο Βολισσιανών Αττικής,την επιμέλεια της οποίας είχε ο Δημήτρης Καγιάντας, όπου είχε ενσαρκώσει το γαμπρό, στο βολισσιανό γάμο με τον αείμνηστο Αλέκο Ζαρταλούδη στο ρόλο του καφετζή.

Ο Στέφανος Πλακίδας ως Οργκόν με τη θεατρική γυναίκα του Ελμίρα, Μαρία Κοκκινάκη-Πουργιανού

Δημήτρης Κεφάλας, Μαρία Κοκκινάκη-Πουργιανού

Η Τζένη Ζορμπά-Λαγού ανάμεσα στο σκηνοθέτη της παράστασης Δημήτρη Κεφάλα και τον Στέφανο Πλακίδα
Νίκος Κατόπης, Ελένη Μαυρομάτη-Μαλιαρίτση

Γιάννης Ζορμπάς, Αγγελική Ζορμπά-Ηλιαδάκη
Σωτήρης Θεοδώρου, Ελένη Καραφώτη
Γιάννης Γλίνης, Ιωάννα Κεφάλα
 Κανείς βέβαια, όπως προαναφέραμε, δεν υστέρησε πάνω στη σκηνή, αφού απέδωσαν με μεγάλη φυσικότητα τους ρόλους τους, και συγκεκριμένα:

-Της πολυπράγμων υπηρέτριας Ντορίνας,Τζένη Ζορμπά-Λαγού.
-Της γυναίκας που ξυπνάει τα πάθη, Ελμίρας η Μαρία Κοκκινάκη-Πουργιανού.
-Του ανθρώπου της λογικής, αδελφός της Ελμίρας, Κλεάνθης, ο Γιάννης Ζορμπάς.
-Της ψηλομύτας και αυταρχικής μητέρας, Περνέλ, η Αγγελική Ζορμπά-Ηλιαδάκη.
-Της τσαχπίνας κόρης και γενικά ...αγαπημένης, Μαριάννας, η Ελένη Μαυρομάτη-Μαλιαρίτση.
-Του γλυκύτατου και ερωτευμένου Βαλέριου, ο Νίκος Κατόπης.
-Του ασυμβίβαστου γιου, Δάμη, ο Σωτήρης Θεοδώρου.
-Του αμείλικτου ευπειθέστατου, ο οποίος μεταφέρει τα κακά μαντάτα, η Ελένη Καραφώτη.
-Του ανθρώπου του Βασιλιά, που βάζει τα πράγματα στη σωστή βάση του, αστυνόμου, ο Γιάννης Γλίνης.
-Και της υπηρέτριας της μητέρας, Φλιπότ η Ιωάννα Κεφάλα.

 Τα φώτα και τον ήχο της παράστασης επιμελήθηκε ο Οδυσσέας Κοκκινάκης, το σκηνικό, τα κουστούμια και τη μουσική η Άννα Λαγού,  τις κομμώσεις η Στέλλα Φωκά, το μακιγιάζ η Άντα Χριστοδούλου.


Ο Οδυσσέας Κοκκινάκης, επί το έργον, ρυθμίζει τον ήχο και τα φώτα της παράστασης 

Η Άννα Λαγού που μεταξύ άλλων επιμελήθηκε το σκηνικό της παράστασης μαζί με τον Δημήτρη Κεφάλα

Η Άντα Χριστοδούλου που έκανε δωρεάν το μακιγιάζ στα μέλη της θεατρικής ομάδας Βολισσού στις δύο παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα, μαζί με τη Μαρία Κοκκινάκη-Πουργιανού και την Ελένη Μαυρομάτη-Μαλιαρίτση
Τη μεταφορά των σκηνικών της παράστασης από και προς τη Χίο, έκανε δωρεάν η μεταφορική Αφοί Μαρνέρης Chios Express.



Επίσης, προσέφεραν για την υλοποίηση της παράστασης:

-Τα υφάσματα του σκηνικού ο Γιάννης και Νίκος Τσουρουγιάννης εταιρία Χρωμοχημική

-Το μακιγιάζ των ηθοποιών η Άντα Χριστοδούλου
-Τα έπιπλα του σκηνικού ο Γιώργος Ξανθάκης
-Τη φωτογράφιση ο Γιώργος Φαφαλής
-Τη βιντεοσκόπηση ο Μαρκέλλος Πλακίτσης
-Τα φυτά το Κέντρο Κήπου Βαγγγελάτος.



Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη συζητείται η πραγματοποίηση παραστάσεων στο νησί της ναυτοσύνης, την Αιγνούσα, και στα ηρωικά Ψαρά, καθώς και σε χωριά της Νότιας Χίου που διαθέτουν θεατρικές σκηνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου