Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

«Το Airbnb δημιουργεί φαινόμενα real estate, εταιρείες αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες»

«Το Airbnb δημιουργεί φαινόμενα real estate, εταιρείες αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες»Ηλιόπουλος: Η πλατφόρμα δημιουργεί αυτή τη στιγμή ζητήματα κατοικίας

Για το φαινόμενο της Airbnb, που δημιουργεί «φαινόμενα real estate», τους ελεύθερους χώρους στην πόλη για τους οποίους η «Αθήνα έχει χάσει τη μάχη», τα θέματα ασφάλειας και καθαριότητας μίλησε στην ΕΡΤ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος.

O κ. Ηλιόπουλος ανέπτυξε το πρόγραμμα και τις θέσεις της...
«Ανοιχτής Πόλης» για όλα τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Για το Airbnb
Αναφερόμενος στη βραχυχρόνια μίσθωση ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι «μια δημοτική αρχή πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα στην κατοικία», επισημαίνοντας ότι προβλήματα όπως αυτό της Airbnb «στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αντιμετωπιστεί»

«Η δικιά μας θέση είναι ότι όντως το airbnb δημιουργεί αυτή τη στιγμή ζητήματα κατοικίας και δεν αναφέρομαι σε έναν μικρο-ιδιοκτήτη που μπορεί να βγάλει για 60-90 ένα διαμέρισμα για να συμπληρώσει ένα εισόδημά. Έχουμε πλέον φαινόμενα real estate, δηλαδή εταιρείες που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες σε μίσθωση, ενώ δημιουργούν και προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία έχουν το φόρο παρεποιδιμούντων και αφήνουν πόρους στην πόλη, πιστεύουμε πως και η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να αφήνουν πόρους στην πόλη» είπε.

Για τους ελεύθερους χώρους
Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το θέμα των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα «μάχη που αυτή τη στιγμή έχει χαθεί», τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά.

«Το σημαντικό ζήτημα σήμερα στην Αθήνα είναι ότι πρέπει να δοθεί μια μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Αυτή η μάχη είναι μάχη και με μεγάλα συμφέροντα. Οι κάτοικοι χρειάζονται ένα δήμο που θα παλέψει για το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο και δε θα είναι απλά τροχονόμος των μεγάλων συμφερόντων. Αυτό σημαίνει μία πόλη για τους πολίτες και όχι για περαστικούς καταναλωτές» είπε.

Στη συνέχεια παρέθεσε τα δύο έργα υποδομής που είναι, για τον ίδιο, προτεραιότητα:
Πρώτον, τα σχολεία που είναι παρατημένα, που έχουν μεγάλα προβλήματα και που πρέπει να ανοίξουν στις γειτονιές. Μία Αθήνα με διαφορετικές αυλές, με διαφορετικές ταράτσες και με τα σχολεία ως πολιτιστικό κύτταρο της γειτονιάς, είναι αυτομάτως άλλη πόλη.
Δεύτερον, μαζί με την καθαριότητα, τους ελεύθερους χώρους και την υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου, είναι η διαχείριση των όμβριων υδάτων. Υπάρχουν περιπτώσει γειτονιών όπου μια βροχή δεν σου επιτρέπει να φύγεις από το οικοδομικό σου τετράγωνο.Όταν πληρώνεις δημοτικά τέλη δε γίνεται να μη λύνεται αυτό το πρόβλημα».

Για την ασφάλεια
«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Μία πόλη δεν μπορεί να λειτουργήσει με φοβισμένους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο τα σημαντικά θέματα είναι:

Ο ηλεκτροφωτισμός
«Όταν είδα τον προυπολογισμό του δήμου σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό για το 2018, ειλικρινά δεν το πίστεψα. Ήταν 0 ευρώ. Όπου και αν πάω όλοι λένε ότι η Αθήνα είναι βρώμικη και σκοτεινή πόλη... και είναι αλήθεια, οι άνθρωποι δε λένε ψέμματα» είπε.
Η στέγαση
«Ο δήμος της Αθήνας έχει κτιριακό απόθεμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να κατοικήσουνε νέα ζευγάρια σε συγκεκριμένες περιοχές» είπε μεταξύ άλλων.
Δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις
«Γιατί μία περιοχή με μεικτές χρήσεις είναι μία ζωντανή περιοχή»
Πολιτισμός
«Ο πολιτισμός πρέπει να αποκεντρωθεί και να πάει στις γειτονιές. Αυτο που λέμε είναι πως ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές» είπε.

Για την καθαριότητα
«Νομίζω ότι το πιο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή για την Αθήνα, είναι το ζήτημα της καθαριότητας. Η Αθήνα πρέπει να μπει πολύ πιο σοβαρά στη συζήτηση για την ανακύκλωση. Είναι μια συζήτηση για το περιβάλλον, την πόλη, για τη χώρα, την κουλτούρα και τη σχέση μας με τους φυσικούς πόρους» είπε.

Για την απλή αναλογική
«Η απλή αναλογική είναι μια τεράστια ευκαιρία, καταρχήν για τους ανθρώπους της πόλης. Μέχρι σήμερα υπήρχε η αλαζονεία μιας δημοτικής αρχής που δε συνομιλούσε με τους πολίτες. Με απλή αναλογική, η πολιτική δύναμη που έχει πρόγραμμα, έχει προτεραιότητες και ξέρει τι θέλει να κάνει και ακούει τις γειτονιές, θα είναι η πραγματική διοίκηση της πόλης» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου