Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα έχοντας ήδη οδηγήσει στον θάνατο συνολικά 18 ανθρώπους. Μάλιστα τα 12 θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, ενώ από την αρχή της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης το περασμένο φθινόπωρο, είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι.
Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι σε...
αυξημένα επίπεδα, με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν κορύφωση της τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον Ε.Ο.Φ. για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20. Σημειώνεται ότι τα 96 από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, από 25 έως 90 έτη, που ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που παρακολουθούν τη δραστηριότητα της γρίπης, χαρακτηρίζουν αυτές τις εξελίξεις αναμενόμενες και συνιστούν ψυχραιμία. Η μη ύπαρξη μετάλλαξης σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε τον Οκτώβριο καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές τηςγρίπης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατηρούν πως για άλλη μια χρονιά, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν εμβολιάστηκαν πλήρως.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και πόσο διαρκούν
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια.
Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Για πόσες ημέρες ο ασθενής μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;
Αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- κυάνωση
- άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
- μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
- διέγερση ή σπασμοί
- επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- δύσπνοια
- πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
- λιποθυμικά επεισόδια
- σύγχυση
- πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
- Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένα
- Μεταμοσχευμένοι
- Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
- παχύσαρκοι
- παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
- άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
- κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
- επαγγελματίες υγείας
- επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας
Πώς θα προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους;
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, καλύπτουμε το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόματε, πετάμε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και πάνω από όλα πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας.
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου