Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ενισχύονται τα δικαιώματα των τουριστών για κρατήσεις μέσω διαδικτύου

ΤΑΞΙΔΙΚοινοτική Οδηγία λόγω των αλλαγών στην αγορά
Την ίδια προστασία με εκείνους που αγοράζουν τα πακέτα των διακοπών μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων θα απολαμβάνουν οι ταξιδιώτες που επιλέγουν την ηλεκτρονική αγορά μέσω, σύμφωνα με την οδηγία που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη. 
 
Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης ότι...
οι ταξιδιώτες θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να ακυρώσουν μία σύμβαση και να λαμβάνουν εκ των προτέρων σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

«Δεδομένων των αλλαγών στην αγορά ταξιδιών και την αυξανόμενη τάση για κρατήσεις μέσω διαδικτύου, χρειάζεται επειγόντως να εκσυγχρονίσουμε και να προσαρμόσουμε την παλιά ευρωπαϊκή οδηγία η οποία χρονολογείται από το 1990», δήλωσε η εισηγήτρια, Μπίργκιτ Κόλιν - Λάνγκεν (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Με αυτή την αναθεώρηση της νομοθεσίας, τα δικαιώματα των ταξιδιωτών στην Ευρώπη ενισχύονται συνολικά. Θα περιληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας νέα μοντέλα κρατήσεων και οι ταξιδιώτες θα ενημερώνονται πλήρως για τα δικαιώματά τους. Καταφέραμε επίσης να ληφθούν υπόψη και τα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας, και πιο συγκεκριμένα των διαχειριστών, των ταξιδιωτικών γραφείων και των ξενοδοχείων» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια θα καλύπτει δύο είδη συμβάσεων: τα ταξιδιωτικά πακέτα, τα οποία διοργανώνονται από τον διοργανωτή ταξιδιών ή προσαρμόζονται/τροποποιούνται από τον ταξιδιώτη και το νέο τρόπο ταξιδιωτικών κρατήσεων, τους αποκαλούμενους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, όπου οι καταναλωτές οδηγούνται, για παράδειγμα, από τη στιγμή που κάνουν την κράτηση κάποιας πτήσης, να κάνουν και την κράτηση επιπλέον ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσω στοχευμένων συνδέσεων.

Οι συμφωνίες συνδεδεμένων ταξιδιωτικών διακανονισμών, όπου το όνομα, τα στοιχεία πληρωμής του ταξιδιώτη και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μεταφέρονται μεταξύ των διαφόρων εμπόρων/παρόχων υπηρεσιών και μια δεύτερη σύμβαση συνάπτεται εντός 24 ωρών μετά την κράτηση της πρώτης υπηρεσίας, θα πρέπει να θεωρούνται ως μια ενιαία συμφωνία - πακέτο.

Προτού αγοράσουν διαδικτυακά ένα πακέτο οργανωμένων διακοπών, οι ταξιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες από τους εμπόρους σχετικά με τη συμφωνία, καθώς και σχετικά με το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη, εάν κάτι δεν πάει καλά.

Διασφαλίζεται επίσης, το δικαίωμα των ταξιδιωτών να ακυρώνουν ένα συμβόλαιο πακέτο και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει 10%) ή σε περιπτώσεις αναπόφευκτων γεγονότων, όπως π.χ. φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις στον τόπο προορισμού.

Η σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλείνει τη νομοθετική διαδικασία. Τα κράτη - μέλη έχουν τώρα στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τις διατάξεις της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο και επιπλέον έξι μήνες για τις εφαρμόσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου