Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Όλα τα σενάρια! Θα πληρώνουν ακόμα και οι κληρονόμοι

Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Όλα τα σενάρια! Θα πληρώνουν ακόμα και οι κληρονόμοι - Ποιά είναι τα κυρίαρχα σενάρια για την αποπληρωμή των κόκκινων στεγαστικών δανείων
- Έξωση από το σπίτι και ανταλλαγή με μικρότερης αξίας
- Επέκταση της διάρκειας του δανείου έως τα 80 χρόνια
- Κατάσχεση του σπιτιού και πληρωμή ενοικίου στην τράπεζα


Στο φουλ δουλεύουν τα επιτελεία των τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ άλλων επεξεργάζονται σενάρια για τα...
"κόκκινα" δάνεια και ιδιαίτερα τα στεγαστικά, προσδοκώντας να όχι μόνο να περιορίσουν το κόστος, αλλά και να αποκομίσουν κέρδη από τη διαχείρισή τους. Για το σκοπό αυτό συνεργάζονται με αλλοδαπές εταιρείες που έχουν τη γνώση και την εμπειρία στη διαχείριση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Στο τραπέζι των …τραπεζών έχουν πέσει και εξετάζονται πολλές προτάσεις και σενάρια ώστε οι δανειολήπτες να μην ξεσπιστωθούν και να πληρώνουν τη δόση του δανείου για το ίδιο ή ακόμα και για άλλο σπίτι.

Και εξηγούμαστε. Υπάρχει η πρόταση που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Δημοκρατία", σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούν, εφόσον συμφωνεί και ο δανειολήπτης που αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, να παίρνουν το σπίτι του και να του δίνουν ένα άλλο μικρότερης αξίας, να "κουρεύουν" το δάνειο ανάλογα με την αξία του νέου σπιτιού και να προσαρμόζουν τη δόση στις οικονομικές δυνατότητές του.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζουν είναι η επέκταση της διάρκειας των δανείων ακόμα και ως τα ογδόντα έτη του δανειολήπτη (από 75 που ισχύει σήμερα). Ετσι με τη ρύθμιση αυτή οι δόσεις ειδικά των νέων σε ηλικία δανειοληπτών, θα μειωθούν σημαντικά και πολλά δάνεια θα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν.

Μία πιο τολμηρή εκδοχή αυτού είναι στη ρύθμιση να υπάρχει ρήτρα κληρονομικότητας, οπότε η διάρκεια του δανείου θα είναι πολύ μεγαλύτερη, η δόση μικρότερη και την εξυπηρέτηση του δανείου θα αναλαμβάνουν οι κληρονόμοι του δανειολήπτη, οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει και επομένως θα κάνουν αποδοχή της κληρονομιάς.
Δεν λείπουν ακόμα και οι ιδέες να περιέρχονται τα σπίτια στην ιδιοκτησία των τραπεζών και οι δανειολήπτες να έχουν πλέον μόνο τη χρήση πληρώνοντας ένα ενοίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου