Πρώτα απ' όλα πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγεται η ζάχαρη: Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα).
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε
στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο
λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:
-Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
-Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
-Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια
μίσχου κλπ, γι' αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές
και χημικές διεργασίες
-Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
-Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και η ζάχαρη αρχίζει να
κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται
“μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
-Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.
Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι
σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η
καστανή ζάχαρη.
Η ακατέργαστη ζάχαρη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω
επεξεργασία για να δημιουργήσει τη λευκή ζάχαρη που γνωρίζουμε:
-Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
-Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το
φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του
ασβεστίου.
-Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί
στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.
Και εδώ είναι το μυστικό...
Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης
και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν περιέχουν σημαντικά
θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από
τη λευκή ζάχαρη. Κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 4 γραμμάρια
ζάχαρη, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.
Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη
εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος
στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου