Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Στον «αέρα» από Τετάρτη τα νοσοκομεία! Χωρίς οδηγούς για μεταφορά αίματος, τροφίμων, εξετάσεων

Στον «αέρα» από Τετάρτη τα νοσοκομεία! Χωρίς οδηγούς για μεταφορά αίματος, τροφίμων, εξετάσεωνΣοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας εξαιτίας της διαθεσιμότητας των οδηγών.

Χωρίς να σκέφτεται την επόμενη μέρα δρα για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς βάζει σε διαθεσιμότητα όλους τους οδηγούς των ασθενοφόρων αλλά και των οχημάτων των νοσοκομείων προκειμένου να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να υπάρχει τρόπος αντικατάστασης τους στον μήνα της κινητικότητας.

Έτσι για όσο θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα, η οποία επισήμως υπολογίζεται σε έναν μήνα αλλά συνήθως διαρκεί περισσότερο, δεν θα υπάρχει οδηγός ούτε για…
δείγμα. Τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των νοσοκομείων;

Ότι δε θα υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν εξετάσεις, φιάλες αίματος, αντιδραστήρια αλλά και άλλο υγειονομικό και ιατρικό υλικό που σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Εκτός αυτού όμως πολλά νοσοκομεία ειδικά τα διασυνδεόμενα, μεταφέρουν το φαγητό για τους ασθενείς με τα φορτηγά τα οποία πλέον δε θα μπορεί να τα οδηγήσει κανένας. 
Υπολογίζεται ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει από την Τετάρτη οπότε και θα έχουν βγει σε ΦΕΚ οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν τη διαθεσιμότητα των οδηγών οι οποίοι ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή απεργία. 
Στον αέρα όμως βρίσκονται κυρίως τα νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και οι ασθενείς καθώς το ΕΚΑΒ στις μικρές πόλεις είναι ήδη υποστελεχωμένο με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ούτε για τη μεταφορά των ασθενών. 
Οι οδηγοί με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα είναι για έναν μήνα στον «πάγο» έως ότου μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ, με κάποιες εξαιρέσεις εργαζομένων που μπαίνουν μόνο για 15 ημέρες όπως άλλωστε έγινε και στις προηγούμενες διαθεσιμότητες. 
 Στη συνέχεια ο κλάδος θα ενσωματωθεί στα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει ενοποίηση της υπηρεσίας όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας. 
Οι εργαζόμενοι που θα λάβουν φύλλο πορείας για την κινητικότητα θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (εντός επτά ημερών) για τη μεταφορά στο ΕΚΑΒ με ειδική αίτηση διαφορετικά θα απολύονται. 
 Η διαθεσιμότητα ξεκινά από τη μέρα που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος και θα δημοσιευτεί δηλαδή σε ΦΕΚ. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις στο διάστημα του «πάγου» οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους. 
Για μόνο 15 μέρες θα μπούνε σε διαθεσιμότητα όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
α) υπάλληλος που τελεί σε αναπηρία, σε ποσοστό 67% και άνω.
β) πολύτεκνος, 
γ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο τελεί σε αναπηρία, σε ποσοστό
67% και άνω και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών,
 δ)υπάλληλος, ο οποίος δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί, κατ’ αποκλειστικότητα, τη γονική μέριμνα τέκνου,
 ε)υπάλληλος, ο οποίος έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης, συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο και το συνολικό ετήσιο εισόδημα του συμπαραστατούμενου δεν ξεπερνά τις 12.000 €.
στ) υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται, δυνάμει του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 
ζ) υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τελεί ήδη σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή έχει απολυθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου