Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στα Βριλίσσια Αττικής κηδεύτηκε ο Πισπιλουντιανός Δημήτριος Μουσουρούλης

Τον ύστατο χαιρετισμό σ' ένα Αμανίτη, τον Πισπιλουντιανό Δημήτριο Μουσουρούλη, είπε πλήθος κόσμου τη Δευτέρα 24 Μαρτίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλει από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως στα Βριλήσσια Αττικής.

Συντετριμένη η σύζυγος Ελένη και τα παιδιά του Κωστής και Ντίνα, καθώς και τα εγγόνια του, τον οδήγησαν στην τελευταία του κατοικία.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, ο οποίος...
αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο έργο του Δημήτρη Μουσουρούλη και κυρίως στα χριστιανικά του αισθήματα ως παπαδοπαίδι.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης, ο οποίος είπε: 

"Δάκρυσε η Χίος, έκλαψε η Αμανή, το Πελιναίο σκοτείνιασε, στην είδηση του ότι ο Δημήτρης Μουσουρούλης, ο άνθρωπος που σκόρπιζε απλόχερα το ενδιαφέρον και την αγάπη σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, έφυγε από τη ζωή.

Η φυσιογνωμία του, η πορεία του στη ζωή, το έργο του, δε θα επιτρέψουν , ακόμη και στους πιο σκληρούς, να μη βουρκώσουν στη θύμησή του.

Παπαδοπαίδι πήρε από τον πατέρα του, Παπακωστή, όλες τις αρχές της ορθοδοξίας, μα κυρίως ότι η χαρά, η ηρεμία απολαμβάνονται από την προσφορά στο συνάνθρωπο.

Γεννήθηκε στην Πισπιλούντα σε ένα από τα χωρία την σκληρής γης των βορειοχώρων της Χίου. Για μια δεκαπενταετία περίπου, έζησε στο Βροντάδο, στην Ερυθριανή όπου ο πατέρας του υπηρέτησε ως ιερέας.

Η ζωή του ακολούθησε μια διαρκή ανοδική πορεία. Σε δύσκολες εποχές ο Δημήτρης Μουσουρούλης περπάτησε ξυπόλυτος , ένιωσε τα αγκάθια της Αμανής να χαϊδεύουν τις πατούσες του.

Όμως, οι αρχές του, η αισιοδοξία του δεν του επέτρεψαν να χαμηλώσει το βλέμμα, να μετριάσει την πίστη του για μια καλύτερη ζωή.

Παρά τις άσχημες συνθήκες, ήλθε στην Αθήνα, αποφασισμένος να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον. Σπούδασε στην Πάντειο σχολή και ακολούθως στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, γράφτηκε στο ωδείο Αθηνών, όπου έμαθε Βυζαντινή και Κλασσική μουσική. Χόμπυ του , η προσφορά του στη διδασκαλία.

Την επαγγελματική του καριέρα άρχισε ως απλός υπάλληλος του ΟΤΕ. Το χωριατόπαιδο όμως, με τις γνώσεις που είχε αποκτήσει με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές, είχε αυξημένες ψυχικές δυνάμεις και πεποίθησή ότι θα ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Πέτυχε λοιπόν, να ανέβει γρήγορα τα σκαλοπάτια της υπαλληλικής ιεραρχίας και να φθάσει στο ανώτατο, του Γενικού Διευθυντή.

Την επταετία της δικτατορίας βρέθηκε εξορισμένος με δυσμενή μετάθεση σε μια επαρχία. Είναι φανερό ότι η ζωή του Δημήτρη Μουσουρούλη δεν εξελίχθηκε σε όλους τους τομείς ρόδινα.

Στην εποχή του Εμφυλίου πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Γράμμο και το Βίτσι. Μάλιστα, στην πτώση του Δευτέρου τραυματίστηκε. Για το θάρρος και τον ηρωισμό του παρασημοφορήθηκε. Αυτή δεν ήταν, όμως, η μόνη τιμητική διάκριση που του έγινε.

Πλειστάκις, τα Χιακά σωματεία τον επιβράβευσαν για την προσφορά του στη Χίο , ιδιαιτέρως στα Βορείοχωρα και βέβαια, στο χωριό του την Πισπιλούντα που ποτέ δεν έπαψε να έχει στην πληθωρική καρδιά του. Κάτι που ποτέ δε λησμόνησαν οι Βορειοχωρίτες, αδικημένοι από τη φύση, λόγω της μορφολογίας του εδάφους , σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, χάρη στον Δημήτρη Μουσουρούλη απέκτησαν τηλέφωνα, αφού με δικές του ενέργειες τοποθετήθηκαν τα απαραίτητα μηχανήματα στην περιοχή.

Ο εκλιπών είχε και σημαντική πολιτιστική δράση. Ήταν εκ των ιδρυτών του συλλόγου Βρονταδουσίων Αττικής, πρόεδρος και εκ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου Βορειοχωρούσων Χίου «το Πελιναίο», καθώς και για ένα διάστημα πρόεδρος του συλλόγου «ο Κοραής».

Ο αγωνιστής Δημήτρης είχε και ένα ακόμη πεδίο δράσης. Αρθρογραφούσε στη μέχρι πρότινος καθημερινή εφημερίδα της Χίου Πρόοδος, αλλά και άλλες εφημερίδες και μέσω αυτών αγωνιζόταν για την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τους Χιώτες.

Σε κάθε του προσπάθεια, συμπαραστάτης και εμψυχωτής, η σύντροφος της ζωής του, Ελένη Γεωργιάδη, το γένος Λαχανά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα γειτονικό με τη Χίο νησί, την εξίσου όμορφη Σάμο. Την ευτυχία του ζευγαριού συμπλήρωσε η απόκτηση 2 παιδιών του Κωστή και της Ντίνας καθώς και τα τέσσερα εγγόνια που ήρθαν αργότερα. Τρία παιδία του Κωστή με τη σύζυγό του Ευρυδίκη, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα της Ντίνας με το σύζυγό της Γιάννη Τζιώγα, σήμερα Γενικό Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δημήτρης Μουσουρούλης έφυγε με χαραγμένο στο πρόσωπό του το χαμόγελο της ευτυχίας, αφού πέτυχε σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η πάλη του και οι αγώνες του επιβραβεύτηκαν. Ακόμη και η στιγμή που διάλεξε ο θεός να τον πάρει κοντά του, τοποθετείται στην αρχή της άνοιξης. Τώρα που όλα ανθίζουν, η φύση πρασινίζει και τα δέντρα δένουν τους καρπούς τους.

Δημήτρη Μουσουρούλη, καλό ταξίδι.

Όλοι μας κλείνουμε ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στη σωρό σου, βέβαιοι ότι με χαρμόσυνους ήχους θα σε υποδεχτούν οι άγγελοι στον παράδεισο, όπου ασφαλώς θα σου εξασφαλίσουν μια ξεχωριστή θέση".

Μεταξύ των Χιωτών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν οι τέως πρόεδροι της ΟΧΣΑ, Παναγιώτης Βαρλάς και Τάσος Τριπολίτης, ο αντιπρόεδρος της ΟΧΣΑ Κώστας Λυμπουσάκης, οι πρόεδροι των Συλλόγων της Αττικής Βρονταδουσίων Γιώργος Χλωρός και Πισπιλουντιανών Μιχάλης Λαγός, ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ατοικοβοιωτίας "ο Κοραής" ο Δημήτρης Καγιάντας, ο διοικητής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Γιώργος Επιτροπάκης, η συγγραφέας Πόπη Χαλκιά-Στεφάνου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου